2016-03-16 17:28:18 Održana 2. kobasicijada u Ekonomsko-birotehničkoj školi I ove godine tradicionalno u mjesecu ožujku u našoj školi održana je 2. Kobasicijada. Ovaj put broj sudionika se povećao pa su tako u organizaciji sudjelovali učenici dva razreda:1.E, hotelijersko-turistički tehničar i 1.F, prodavači. Učenici su donijeli uzorke proizvoda; to je bila radionica pripreme-serviranja, degustacije, procjenjivanja i ocjenjivanja. Proučavajući prehranu i poznavanje robe, učenici su kroz ovu radionicu proširili svoja znanja o autohtonim domaćim proizvodima, opisali način proizvodnje u njihovoj obitelji, potrebne sastojke, proces zrenja i na kraju rezultat toga je potrošnja. Slavonska domaća kobasica, posebno kulinova seka, važan je tradicijski i gastronomski proizvod našeg podneblja, a na tržištu ima svoju prepoznatljivost po specifičnom okusu i mirisu i zauzima važno i vrlo cijenjeno mjesto na gastro ponudi slavonskog stola. Da bi što objektivnije procijenili sve uzorke kobasica, ocjenjivački sud se u svakom razredu sastojao od 3 i 4 profesora te učenika iz razreda (osim onih koji su sudjelovali u organizaciji) koji su dobili svoj ocjenjivački listić; a i ovdje su bile primjenjivane naše svakodnevne ocjene do 5. Na kraju smo dobili rezultate i saznali za oba razreda gdje se proizvode najbolje kobasice. Najveći broj bodova i osvojeno 1. mjesto dobile su kobasice koje su proizvedene u Gornjoj Vrbi i Jarugama, a 2. i 3. mjesto osvojile su kobasice proizvedene u Slavonskom Brodu te Sikirevcima. A da su sve kobasice bile podjednako dobre, dokaz su prazni tanjuri na kojima su bili uzorci kobasica i dokaz da znamo cijeniti svoju autohtonu slavonsku suhomesnatu deliciju. Ana Mladinović, prof. mentor |
Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski brod |