2010-11-09 13:22:00 Započela berba maslina u školskom masliniku
Maslina je (ne) obrana
Eto već je lito dana, i skoro će zima
"Dušni dan skale van" - vjekovna je uzrečica maslinara kada treba početi s berbom maslina. Učinili smo tako i započeli berbu maslina u školskom masliniku. Unatoč ljepoti stihova klapske pjesme Maslina je neobrana, odlučni smo pobrati masline iz našeg maslinika. Maslinovo ulje pakirano u bočice, postalo je prepoznatljivi suvenir kojim darivamo prijatelje i posjetitelje škole.
Više o berbi maslina u foto-gleriji.
Berba maslina
Treba pogoditi trenutak savršene zrelosti za berbu, plodove pažljivo ubrati te kruto stanje što prije pretvoriti u tekuće. Prilikom berbe maslina treba paziti da se plodovi ne oštete, jer oštećeni plodovi brzo gnjile i daju ulje niže kakvoće. Za dobivanje ulja visoke kakvoće najbolje je da plodovi ne padaju na tlo. Zbog toga je dobro plodove s grana direktno brati u košare ili da padaju na plastične mreže koje se prostru ispod krošnje. Ubrane masline treba očistiti od otpalog lišća i grančica i drugih nečistoća te ih pakirati u plastične gajbe" s rupičastim stjenkama ili u drugu odgovarajuću ambalažu. Nikako u mrežaste vreće, jer one oštećuju ubrane plodove.Kako u većini slučajeva nije moguće ubrane plodove preraditi odmah, potrebno ih je uskladištiti kratko vrijeme. Plod masline je živi organizam koji i nakon berbe nastavlja s biokemijskim aktivnostima. Tako već četvrti dan nakon berbe plodovi započinju s fermentacijom, a šesti dan na ubrane plodove koji nisu pravilno uskladišteni naseljavaju se gljivice plijesni. Čuvanje plodova moguće je u prozračnim prostorijama u plastičnim ili drvenim sanducima s otvorima sa strane da bi se omogućila cirkulacija zraka. Debljina sloja maslina u sanducima ne smije biti veća od 15 cm.Izvor: maslina.net |
Srednja škola hrvatski kralj Zvonimir Krk |