Svjetski dan jabuke
Autor: Sanja Kurucić, 20. 10. 2023.
Dana 20. listopada 1990. godine u Londonu prvi se put obilježio Dan jabuke. I danas se većinom u Engleskoj organiziraju događanja povodom ovoga dana, ali s vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i u svijetu prihvatile brojne škole, restorani i organizacije predstavljajući tako važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.
Za jabuku se kaže da je kraljica voća. Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja. Bogata je vitaminima C, A, E, K i B, mineralima (kalij, magnezij, fosfor, željezo). Sadrži mliječnu, limunsku i jabučnu kiseline koje pomažu u procesu probave. Bogata je vlaknastim tvarima (celuloza, pektin, lignin) i sadrži 20 % dnevne preporučene količine vlakana. Zahvaljujući velikomu udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom te sprečava umor i gubitak koncentracije.
U školskom holu, učenice 4. razreda agrotehničara s profesoricama Eminom Bajt Galić i Adelom Grabež Barut, prigodnom izložbom obilježavaju Svjetski dan jabuke. Na taj način učenici i profesori ukazuju na hranjivost i ljekovitost kraljice voća. Plakatima smo željeli naglasiti koliko je jabuka važna za zdravlje čovjeka, imajući na umu staru izreku: „Jedna jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van!“
Emina Bajt Galić, prof.


| Odgoj i obrazovanje |
| > Web 2.0 u nastavi |
| > Online enciklopedija |
| > Agencija za odgoj i ... |
| > Ministarstvo znanost... |
| > Portal za škole - sk... |
| > Sezamweb |
| Informatika |
| > Bug |
| > Vidi |
| > PC Chip |
| > Enter |
| > PC Ekspert |
| Državna matura |
| « Siječanj 2025 » | ||||||
| Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
| 30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
| 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
| 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
| 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
| 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |








