2022-05-23 09:15:14

NAGRAĐENI RECEPTI NAŠIH UČENIKA - UČENIČKA ZADRUGA TRGOFLORES I POMOĆNI CVJEĆARI

 

Čestiamo našem Domagoju, UZ Trgoflores i mentoricama!

opširnije: https://hr-hr.facebook.com/pg/gradska.knjiznica.sibenik/posts/?ref=page_internal

http://www.knjiznica-sibenik.hr

 

 

 

Donosimo i nagrađene recepte, ako ih želite isprobati.

 

MOTAR SA SLANOM RIBOM 

50 dag motara 

0, 5 dcl maslinovog ulja 

7 slanih srdela 

1 žlica kapara  

sol, papar 

 

Postupak: motar očistite i operite, kuhajte ga nekoliko minuta u obilnoj količini vode dok ne omekša i  procijedite ga. U kuhani motar dodati nasjeckane filete slanih sredela ili inćuna, kapare, maslinovo ulje te sol i papar po želji. Može se dodati kuhani krumpir te tvrdo kuhana jaja koje smo narezali na komadiće. 

 

DOMAGOJ ŽIVKOVIĆ 3 E, SŠ. LOVRE MONTIJA, KNIN, Recept je iz bilježnice moje majke Anite Živković. Njoj je recept usmenom predajom dala prijeteljica Radovčić Marija koja je recept dobila od svoje bake 1980., otok Kaprije.

 

 

ĆUPTER

Sastojci:

10 l mošta

0, 5 kg izribanih jabuka

10 dag  isjeckanih badema ili oraha

1 kg šećera

1 kg pšenične krupice

25 dag  krušnih mrvica

korica 1 limuna

 

Priprema:

Mošt kuhati dok ne iskuha do pola, zatim dodati šećer i pšeničnu krupicu, jabuke, isjeckane bademe ili orahe te koricu limuna. Kuhati još pola sata. Na latu (limenoj posudi) prostrti vlažnu gazu i preko nje proliti smjesu. Pustiti 2-3 dana da se osuši, zatim rezati na kocke. Kocke se mogu uvaljati u brašno (danas šećer u prahu ) i nizati na špagu ili čuvati u kartonskim kutijama, može se dodati poneki list lovora kako bi čupter bio zaštićen od insekata. Ova slastica svojedobno je bila zamjena za slatkiše i kolače.

 

Učenička zadruga Trgoflores, SŠ Lovre Montija Knin

Recept smo dobili od bake Marte Amanović iz sela Vrbnik kod Knina. Ona nam je rekla da je recept dobila od svoje majke Stane Vukadin 1950. godine, a njena majka je dobila od svoje.

 

 


Srednja škola Lovre Montija