2015-10-23 13:05:46 Svehrvatska smotra „Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje 2015.“ Općina Stubičke Toplice ove je godine bila domaćinom Svehrvatske smotre „Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje 2015.“, održane 11. listopada u hotelu "Matija Gubec", na kojoj su sudjelovali i učenici SŠ Mate Balote. Na ovogodišnjoj središnjoj svečanosti Dana kruha predstavile su se čak 44 međunarodne eko-škole, od toga su sudjelovala 4 dječja vrtića, 22 osnovne škole, 6 srednjih škola te 1 učenički dom. Na Smotri je također sudjelovalo 5 osnovnih i 2 srednje škole iz Bosne i Hercegovine te 3 osnovne i 1 srednja škola iz Vojvodine. Smisao ovog projekta bio je, kroz izložbu plodova zemlje svih naših krajeva, ukazati na potrebu očuvanja biološke raznolikosti. Starinski načini pripreme kruha, izložba starih pribora i alata za pripremu kruha i obradu zemlje, imaju za cilj očuvanje naših tradicijskih običaja kao neizostavnog dijela nacionalne kulturne baštine. Uz ekološku i kulturološku dimenziju, izložbom kruha kao simbola životne snage, iskazana je i važna duhovna dimenzija ovog projekta. Naši su učenici (Paolo Agapito, Emili Bulić i Ana Kurelović), predvođeni mentoricom profesoricom Marinom Čanić, a uz temu Istarski pjat, ponosno predstavili Istarsku prirodnu i biološku raznolikost. Vrijedni su učenici naglasili kako je ideja ovog hvalevrijednog događaja da se kroz izložbu plodova zemlje ukaže na potrebu: - Važnosti očuvanja prirode i očuvanja biološke raznolikosti. - Očuvanja tradicije, starih načina pripreme kruha i drugih plodova zemlje. - Očuvanja običaja našeg kraja. - Sklapanja prijateljstava i plodonosnih suradnji diljem Hrvatske. Za izložbu su se marljivo pripremili. Puno je truda uloženo od strane roditelja, učenika, mentora i sponzora koji su pokazali značajan interes i prepoznali vrijednost ovog događaja, a Balotine uzdanice s ponosom prepričavaju dojmove i šire dobar glas. *Sponzori: 1. Concettino – ukusnih proizvoda poput kruha pod čripnjom te slastica kao što su kroštule, fritule i cukerančići nije manjkalo. 2. Agrolaguna – počastila je uzvanike odličnim sirom i još boljim vinom. 3. AZZRI – agencija za ruralni razvoj, također nas je počastila svojim slasnim proizvodima od raznolike divljači. 4. Niz drugih proizvođača – Žigante (tartufi), Fabris (kozji sir), Franjul (slanina, kobasice) te Fajman (kravlji sir). **Također, zahvale šaljemo i roditeljima te učeničkoj zadruzi Parentino, koji su spravili proizvode od lavande; također i sljedećim učenicima: Carol Peruško (1. agro.) – velika košara domaćih proizvoda Ivana Rabak (4. agro.) – maslinovo ulje i med Stefano Šimonović (4. agro.) – tikve Paolo Agapito (2. agro.) – vino i sokovi Emili Bulić (2. agro.) – domaći ovčji sir Ana Kurelović (2. agro.) – domaće povrće |
Srednja škola Mate Balote Poreč |