2015-11-26 11:49:44

Koza ni krepala,još uvik je živa na Štanciji Kumparička

Kao što smo prethodno izvještavali, učenici agrotehničarskog smjera SŠ Mate Balote, uključeni su u europski projekt Erasmus+, zajedno s poljoprivrednom školom iz Francuske, a na temu koze i agroturizam.

 

U utorak, 17. studenog 2015. godine, posjetili smo obiteljsko gospodarstvo Štancija Kumparička u Krnici.

 

Štancija datira još iz davnih dana, najstariji pronađeni podatak je iz 14. stoljeća. Novi vlasnik Štancije, Aleš Winkler, srdačno nas je ugostio na svom ekološkom gospodarstvu s čak 250 koza. Od pasmina uzgaja sansku i alpinu, koje se pasu na 170 hektara zemljišta. Tijekom kratkog (ali slatkog) boravka na farmi razgledali smo staju i siranu. Gospodin Winkler nam je održao kratko predavanje o uzgoju koza i proizvodnji sira i jogurta. Pobliže nas je upoznao sa dnevnim rasporedom mužnje i hranjenja, odnosno temperaturom mlijeka kod proizvodnje sira i jogurta. Istaknuo je kako gotovo sve proizvode prodaje na kućnom pragu, jer Štanciju posjećuje mnoštvo turista. 

                                    Martina Kos i Ana Sakač

 

Nezaobilazna degustacija sve nas je obradovala; svjesni smo da je kozje mlijeko, iako specifičnog mirisa i okusa, ljekovito, te da bi ga trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Kozje mlijeko sadrži manje laktoze pa ga mogu konzumirati i osobe osjetljive na laktozu. Saznali smo da su koze jako korisne, jer brste do 2 metra visine, pa mogu zaštititi zemljišta od većih požara.

 

Na ovoj terenskoj nastavi naučili smo mnogo novih i zanimljivih informacija o uzgoju koza i proizvodnji sira i jogurta. Spremni smo to iskustvo i znanje podijeliti sa francuskim partnerima.

 

 


Srednja škola Mate Balote Poreč