2018-11-05 16:36:54 MIRISNI, BLAGI KRUH NA STOLU… Svake školske godine u listopadu se hol Medicinske škole pretvara u mali muzej, postavlja se izložba kruha i različitih krušnih proizvoda, tradicijskih predmeta i nošnji, alata za proizvodnju i preradu hrane, sjemenki i plodova jeseni. Profesorice Vesna Kasač i Mirta Faktor to su s učenicima učinile i ove godine, na nekim nastavnim satima razgovara se o važnosti hrane, nekada učenici razgovaraju i o proizvodnji hrane, zdravoj prehrani ili prehrambenim navikama. I to je to. Učenici mirno prolaze, uzmu komadić kruha ili kiflicu s izložbe, razgledaju nošnje, neki se ni ne osvrnu, jure u svoje učionice jer profesor pita ili pišu test. Dani kruha postoje kako bismo razgovarali o važnosti hrane, kako bismo zahvalili za plodove zemlje, podigli svijest o važnosti zdrave prehrane i ekološke proizvodnje te očuvanja biološke raznolikosti. Dani kruha postoje jer je potrebno neprekidno ponavljati da se hrana ne bi smjela bacati, mnogo je gladnih u svijetu, a nitko nigdje na svijetu ne bi smio biti bez svog komadića kruha! Lijepo to kaže naš veliki Dragutin Tadijanović, još davne 1984.: Na stolu kruh Stajati pred bijelim papirom Još neispisanim, i znati: Dosad su sastavljeni milijuni pjesama Na svim jezicima svijeta I za milijune ljudi na Zemlji Spremljeno je već oružje da ih uništi- A ti hoćeš da se čuje i tvoj krik: Mir Svijetu! Sloboda Svijetu! I svakome na stolu KRUH!
Svima nam je zadatak promišljati što i koliko jedemo, pogledati siromašne oko nas, razmisliti kad želimo baciti u koš nešto što nam se ne sviđa. I ne prigovarati majci kad nam se ručak ne sviđa, spremala ga je s ljubavlju! Đurđica Radić, prof.
|
Medicinska škola Osijek |