2024-04-15 10:14:00 Je li slanina zapravo dobra ili loša za ljude? Dan Medicinske škole Osijek obilježili smo 11. travnja 2024. godine temom Detoksikacija. Odlučili smo govoriti o slanini te odgovoriti na pitanje: „Je li slanina zapravo dobra ili loša za ljude?“ Slanina je visokovrijedna i kvalitetna namirnica koju povremeno možemo koristiti na različite načine, primjerice kao specijalitet, kao dodatak kuhanju i /ili kao začin. Slanina ili špek su, zapravo, osim užitka u gastronomiji, dobar izvor energije. Slanina gotovo da nema ugljikohidrata, a dokazano je da nas ne debljaju masti, već iznimne količine ugljikohidrata. Prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata preporučuje se za održavanje tjelesne težine. Konzumacija slanine daje nam osjećaj sitosti jer sadrži visoki udio zasićenih masti. Duže vrijeme osjećat ćemo sitost, nego kada jedemo ugljikohidrate. Slanina obiluje i proteinima. Protein je ključni sastojak za održavanje visoke razine energije i glavni sinonim za zdravu prehranu. Slanina je jedina hrana koja je istovremeno i slana i slatka. Premda sadrži slano i slatko, odnosno dvije podskupine koje su potpuno različite, kada je slanina u pitanju one se savršeno stapaju i čine tu namirnicu iznimno primamljivom. Nema ugljikohidrata. Unatoč uvriježenom mišljenju, ne debljaju masti već ugljikohidrati. Prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata preporuča se za održavanje tjelesne težine. Istina je da tijelo energijom opskrbljuju masti. Slanina pruža osjećaj sitosti. Sadrži visok udio zasićenih masti pa ćete duže vrijeme osjećati sitost, nego kada jedete ugljikohidrate. Slanina je puna esencijalnih B vitamina koji su od vitalnoga značaja za naš imunološki sustav i opće zdravlje. Sadrži 65 % preporučenoga dnevnog unosa tiamina (vitamina B1), 47 % niacina (vitamin B3), 38 % vitamina B12 i 36 % cinka. Ova namirnica itekako je poželjna u našoj prehrani, ali u preporučenim količinama. Također, iznimna je razlika između domaće i kupovne slanine. Birajte domaću slaninu jer pozitivni učinci ove namirnice nikako se ne odnose na kupovne (poluumjetne) proizvode. Slike pogledajte u našoj foto-galeriji. Obilježavajući Dan Medicinske škole Osijek učenici 4. s2 razreda s razrednicom Ljiljanom Grdić, mag. med. techn. i nastavnicom Viktorijom Ežbegović, mag. med. techn. uz demonstraciju serviranja, sjeckanja, rezanja i konzumiranja slanine, poučavali su pozitivnim učincima njenoga povremenog konzumiranja. |
Medicinska škola Osijek |