2009-11-10 00:00:00 Vježbe vetrinarskih tehničara u klaonici
Pogledaj u foto-galeriji
Za vježbe su pripremljene polovice telećeg trupa i pripadajući organi: jetra, slezena, dušnik s plućima, srcem i prsnom žlijezdom te glava. Veterinarski inspektor je učenicima objasnio i pokazao tijek pregleda trupova i organa, a zatim su učenici i sami obavili inspekciju trupa koja podrazumijeva ocjenu iskrvarenosti, boju mišićnog i masnog tkiva, ugojenost životinje te eventualne deformacije na kostima i zglobovima. Nakon pregleda trupa pregledani su i pripremljeni organi. Organi se prvo pregledavaju vizualno, a zatim opipom. Po propisima se zarezuju i pregledavaju limfni čvorovi glave, a po potrebi i ostali organi. Nakon obavljenog pregleda veterinarski inspektor donosi odluku o higijenskoj ispravnosti mesa i organa za javnu potrošnju i obilježava ga odgovarajućim žigom. Žig se udara na točno određena mjesta, a za označavanje se koristi neškodljiva boja. Nakon označavanja trupovi se skladište u hladnjače na 0-4°C.
|
Medicinska škola u Rijeci |