2014-11-30 11:18:00 Stručni izlet tehničara nutricionista u Poreč U petak, 28. studenoga 2014. godine u sklopu praktične nastave su učenici III-3 razreda te nekoliko učenika iz IV-3 razreda, programa tehničar nutricionist, svoje znanje o tehnologiji maslinovog ulja i tehnologiji vina upotpunili odlaskom na stručni izlet u Poreč. Na Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču, u prehrambeno- biotehnološkom laboratoriju, nas je dočekala voditeljica laboratorija Marina Lukić, dipl.ing. prehrambene tehnologije, zajedno sa svoje dvije kolegice u struci koje su nas vodile. Bilo je neizbježno upoznavanje s normom ISO/IEC 17 025 te uredbom komisije 2568/91. Kod kemijskih analiza maslinovog ulja se provjeravaju kategorija kvalitete i autentičnost. Također smo bili u laboratoriju za senzorsku ocjenu kvalitete maslinovog ulja i mirnih vina. Da bi vino išlo na tržište mora biti bistro te ne smije imati loš miris i mane. Čak je 70 % ekstra djevicanskog maslinovog ulja diljem svijeta razrjeđeno drugim uljima. Kolegica Marina Lukić, dipl.ing. nas je pratila i u uljari „Agrolaguna“ u Poreč u kojoj smo uz stručno vođenje voditelja proizvodnje produbili svoje znanje o tehnologiji maslinovog ulja. Doznali smo da se na Institutu za poljoprivredu, u Prehrambeno-biotehnološkom laboratoriju provode najopsežnije analize maslinovog ulja u našoj zemlji, te da „Agrolaguna“ ima najveće postrojenje za dobivanje maslinovog ulja u našoj zemlji. Učenike su na stručnom izletu pratili profesor praktične nastave u III-3 razredu i frementiranih procesa u IV-3 razredu Mario Nosić, dipl.ing. prehrambene tehnologije i Sanja Juranić, mag.nutr.
|
Medicinska škola u Rijeci |