2008-09-23 00:00:00

Prva riječka generacija nutricionista

 U nedjelju, 20. rujna 2008. u Vjesniku je objavljen intervju s ravnateljem Medicinske škole u Rijeci, Radovanom Šoljagom, dr. o početku obrazovanja prve generacije tehničara nutricionista u Medicinskoj školi u Rijeci.

Nutricionizam je primijenjena prirodna znaost o hrani i njezinom djelovanju na ljudski organizam.

Malo je onih koji znaju da svježe iscijeđeni sok limuna i naranče treba popiti u roku od deset minuta, jer se nakon toga C vitamin u dodiru sa zrakom razgrađuje i nema ljekovita svojstva. Posolimo li rajčicu, ona gubi kalij koji prirodno sadržava. Jednako tako, orašasti plodovi, oni već oljušteni, manje su kvalitetni od onih koje neposredno prije upotrebe očistimo iz ljuske.

To su neki detalji o kojima uči prva riječka generacija tehničara nutricionista u sklopu riječke Medicinske škole. Ravnatelj prof.dr. Radovan Šoljaga uspio je, u trećem pokušaju, od resornog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u zadnji trenutak dobiti suglasnost za taj program koji je u školskoj godini 2008./2009. upisalo trideset učenika, a svrstava se među deficitarna zanimanja. "Ugodno smo izmenađeni interesom i to učenika s dobrim ocjenama, jer nismo ušli u brošure osmaša pred upise u srednju školu. Na ovom sam smjeru inzistirao, jer sam pratio razvoj gospodarstva i otvaranje wellness centara kojima je potreban taj kadar. Osim toga, činjenica je da  tinejdžeri imaju loše prehrambene navike, a Hrvatska, pak, 60% pretilnog stanovništva. često učenike pitam imaju li bake, jer su one posljednji i jedini obiteljski nutricionisti", kazao je Šoljaga, navodeći kako je među predavačima prof. Mirjana Lončar koja je nutricionizam diplomirala na zagrebačkom Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu.

Podsjetimo kako je taj smjer prije tri godine pokrenut u Zagrebu, a sada ga ima tek nekoliko škola u Hrvatskoj. Nutricionizam je primijenjena prirodna znanost o hrani i njenom djelovanju na ljudski organizam. Istraživanja s područja nutricionizma, osobito zadnjih godina, imaju vodeću ulogu u shvaćanju mnogih procesa vezanih uz prehranu i pojavu bolesti i poremećaja, ali i u shvaćanju uloge prehrane  u moduliranju genetskog potencijala pojedinaca.

Stoga danas nutricionisti imaju sve značajniju ulogu, ne samo kao istraživači, već i kao osobe koje prenose znanstvene spoznaje na sveopću i ciljanu populaciju u cilju očuvanja zdravlja i  poboljšanja postojećeg stanja. Osim toga, primjenjuju ih i u kreiranju i proizvodnji nove  hrane novel food i drugih prehrambenih proizvoda.

Šoljaga ističe da nutricionisti imaju veliku šansu na tržištu, jer posao mogu dobiti u različitim područjima, kao što su zdravstvo, obrazovanje, istraživanja, prehrambena industrija, sport, turizam ...


Medicinska škola u Rijeci