2012-12-30 12:06:00

Prehrana u zimsko doba

Zdravlje nije sve, ali bez zdravlja sve je ništa.

                                               (Arthur Schopenhauer)

 Naše tijelo i imunološki sustav sve su više izloženi štetnim utjecajima, stresu, dimu, brzoj hrani te premalo sna.  Sve to pridonosi slabljenju našeg imunološkog sustava. često zbog nebalansiranog unosa nutrijenta i premalo sna dolazi do općeg slabog stanja organizma koji tada biva podložniji prehladama koje su specifične za za zimsko doba. Zdrav obrok, bogat vitaminima C, A, E i mineralima poput selena i cinka može pomoći našem tijelu u borbi protiv prehlade.

Odlični saveznici u borbi protiv prehlade:

  Češnjak - sadrži alicin koji ima antibakterijska i antivirusna svojstva, odgovaran je za oštar miris češnjaka. Izvrstan u kombinaciji s vitaminom C.

  Citrusi - limuni, naranče, mandarine sdrže fitokemikalije, poput limonoida koji imaju antivirusno, antibakterijsko, antigljivično i antikancerogeno djelovanje.

  Zob - sadrži specifično topljivo vlakno, beta glukan, koji aktivira tjelesne stanice da se bore protiv bakterija, gljivica i stanica raka.

  Jogurt - odlična je izvor dobrih bakterija koje pomažu stvaranju zdrave crijevne flore. probiotici pomažu kod probavnih problema, smanjuju simptome prehlade i gripe, liječe i spriječavaju vaginalne i urinarne infekcije.

  Masna riba - poput lososa, skuše i tune dobar su izvor omega-3 masnih kiselina koje među ostalim,  pozitivno utječe na upalne promjene i staničnu obranu tkiva.


Medicinska i kemijska škola Šibenik