Hedonizam u književnosti (aktivnost u sklopu projekta Hrana u književnosti)
Autor: Mario Gumbarević, 4. 12. 2024.
Važnost hrane u svakodnevnom životu neupitna je. S obzirom na to da sve više znanstvenika naglasak stavlja na psihološku podlogu odabira određene hrane koja je uvjetovana ne samo mirisom i okusom, već i spajanjem kulture i hrane u smislu tzv. prustovskog sjećanja, učenici 4. b opće gimnazije pristupili su interpretaciji lektirnog djela upravo iz perspektive hrane - famoznog kolačića madeleine, inače tradicionalne francuske slastice, koja priziva neke od najdubljih sjećanja ovog francuskog pripovjedača.
Naime, Proust u Combrayu opisuje vraćanje starih uspomena iz djetinjstva kada je nakon mnogo godina okusio ovaj kolač. Takvo ponovno prizivanje starih sjećanja tehnika je psihološke introspekcije koju je inicirao oblik, miris, okus i tekstura jednog običnog kolačića. Kušanjem kolačića umočenog u lipov čaj Proust se prisjeća rijeke u svom zavičaju, igara koje je igrao kao dijete, trgova, ljudi s kojima je odrastao i to sve opisuje u formi romana. Ono što današnja znanstvena istraživanja potvrđuju jest da svatko od nas ima svoj "kolačić madeleine". Tako su naši maturanti na satu Hrvatskoga jezika održanom u utorak, 3. prosinca predstavili svoje „kolačiće“ i uz šalice toplog čaja uživali u interpretaciji izbornog djela za cjelovito čitanje.
Autorica teksta: Željka Orban, prof.
Tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana planeta Zemlje glasi: „Investiraj u naš planet“. Učenici naše škole na panou su zorno prikazali posljedice utjecaja čovjeka na naš planet te predložili konkretne aktivnosti koje možemo i trebamo poduzeti. Materijale za pano prikupili su učenici: Tereza Đorđević (2.a) , Anamaria Jokić (3.a), Valentino Đumlija (3.a), Ines Schweigert (4.b) dok su u izradi panoa sudjelovale učenice: Lana Kovačević (3.a), Gabriela Kovačević (3.a), Ines Schweigert (4.b) i Izabela Štimac (4.b). Mentor učenicima je profesorica Dragana Medved.