2022-11-25 12:37:40

COCKTAIL PARTY

Naši učenici 3.c razreda zanimanja konobar iz predmeta Ugostiteljsko posluživanje s vježbama upoznali su se s vrstama svečanih prigodnih obroka te njihovom primjenom i značajem u ugostiteljstvu. Prvi na red od svečanih prigodnih obroka došao nam je cocktail party.

Obilježja cocktail partyja:

- svečani prigodni obrok

- organizira se po narudžbi

- oblik primanja većeg ili manjeg broja gostiju na kraći nevezani razgovor s naručiteljem prijma i ostalim sudionicima uz blagovanje nekoliko zalogaja hrane i čašu-dvije nekog pića, a na pismeni ili usmeni poziv naručitelja prijma

- organizira se u ugostiteljskom objektu ili u prostorima naručitelja

- traje obično od pola sata do dva sata

- povod organiziranju mogu biti obiteljski, poslovni, državni

- ovisno o tipu, može se održavati između glavnih dnevnih obroka ili u potpunosti zamjenjuje ručak ili večeru

- jela su u obliku malih zalogaja jer gosti najčešće jedu stojeći

- pića se toče u čaše i poslužuju, a nude se: rakije, gorki likeri, aromatizirana vina, kokteli, suhi i polusuhi pjenušci, vina bijela i crna u čašama, sokovi (gazirani i negazirani)

- jela se poslužuju nuđenjem ili se djelomično ili u potpunosti nude na bife stolu, što ovisi o želji naručitelja, o broju uzvanika, broju konobara, prostoru i sl.

- nude se hladni zalogaji, topli zalogaji i slatka jela

- prema vrsti jela može biti hladni koktel party, hladno-topli i topli-party

Upoznajući se s vrstama svečanih prigodnih obroka, učenici zaokružuju znanje trogodišnjeg i školovanja. Oni koji su uspješno savladali gradivo iz prethodnih godina, okrunit će stečena znanja i vještine. O stečenim znanjima i vještinama ovisit će učinkovitost i uspjeh na radnom mjestu i karijeri.

Uvelike hvala našim kuharima 2.k razreda na pripremi lijepih i ukusnih kanape sendviča!

 


Obrtnička škola Slavonski Brod