2018-10-22 11:52:00 Interslast 2018. Magdalena, Marcel i Karolina maturanti Obrtničke škole zasladili Zagorje Nakon dugogodišnjeg odsustva OBRTNIČKE ŠKOLE Slavonski Brod na gastronomskim natjecanjima ove godine polučili smo ozbiljne i velike rezultate. Kandidirali smo se u više kategorija, osvojili vodeća mjesta te zauzeli zamjetne pozicije osiguravajući si pri tome put prema sljedećem "ARTSLAST" natjecanju i kandidaturi za svjetsko prvenstvo vođeni svojim mentorom, nastavnikom kuharstva, Tomislavom Banićem. Ove godine "Interslast" je obilježio svoj sedmi rođendan, ponosan na svoj kontinuitet, te na činjenicu da je saživio sa svojim sadržajima i koncepcijom u regionalnom i europskom slastičarstvu. Ovogodišnji Interslast ugostio je natjecatelje iz Francuske, Velike Britanije, Italije, Paname, Slovenije, Njemačke, Turske i Hrvatske.
U ovoj se kategoriji natjecala Karolina Madžar, učenica 3.b razreda, smjer kuhar. Karolini je dodjeljena DIPLOMA "ARTSLAST". Samo natjecanje je bilo jako zahtjevno s obzirom da je u natjecanju sudjelovalo oko 200 natjecatelja. Pobjednik "ARTSLASTA" kao glavnu nagradu dobiva siguran ulazak na SIGEP, juniorsko svjetsko prvenstvo u Italiji u gradu Riminiju. Pobjednik ove godine i dobitnica zlatne medalje je učenica Tea Pokos iz Rovinjske srednje škole "Eugen Kumičić" u pripremi rođendanske torte s mentoricom Silvijom Cah. U natjecanju sudjeluju ekipe koje se sastoje od voditelja ekipe i natjecatelja. Ekipa može imati 2 natjecateljska člana ili samo jednog. Svaka škola može prijaviti više učenika ili ekipa. Za ocjenjivanje je najbitnije bilo da svi radovi budu 16. listopada/oktobra izloženi do 15 sati u posebnom prostoru hotela „Well“ Tuheljske toplice gdje ih žiri ocjenjivao. Zadatak natjecanja; Izrada i ukrašavanje torte Tema: ROĐENDANSKA TORTA Natjecatelj može koristiti različite oblike kreiranja. Torta mora biti u jednom komadu, te imati oblik različitih geometrijskih oblika krug, kvadrat, pravokutna… Koncepcijski torta mora u svojem ukupnom slastičarskom izražavanju poštovati odredbe glavne teme; rođendan. 1.Torta se priprema za 15 osoba 2. torta smije biti obučena u rolani fondan (ticino), marcipan i slične mase za prekrivanje 3. torta mora biti razrezana u tri komada prezentirana na tanjuru a presjek mora biti vidljiv. 4. na torti ne smiju biti nejestivi materijali (plastika, drvo, staklo, itd.) 5. natjecatelj mora imati nož za rezanje torte, a tanjure za prezentaciju daje hotel 6. natjecatelj odgovara za higijensku ispravnost torte U kategorijama "ŠTRUFESTA" učenici 3. b razreda, smjer kuhar: Magdalena Majić i Marcel Gudelj osvojili su vodeća mjesta za najkreativnije radove na natjecanju te u njihovim kategorijama. Magdaleni je dodjeljena ZLATNA medalja u kategoriji III - Savijače dizano tijesto s kvascem. Marcelu je dodjeljena SREBRNA medalja u kategoriji I - Voćne savijače - lisnato tijesto. Učenicima je također dodijeljena diploma. „ŠTRUFEST“ je natjecanje svih ljubitelja savijača i štruklja, amatera, domaćica, mladih, učenika, nastavnik. I KATEGORIJA Voćne savijače – lisnato tijesto (nadjevi su po izboru); jabuke, mak, maline, kupine, kruške, rogač, borovnice, maline, kupine, višnje, grožđe, grožđice, šumsko voće, dunje, smokve itd. II KATEGORIJA Orašaste savijače – lisnato tijesto; orasi i ostali orašasti plodovi, bademi, lješnjaci, pistaciji, itd. III KATEGORIJA Savijače dizano tijesto s kvascem; različite kombinacije; orehnjača, makovnjača, sir, mak, rogač, grožđice, razne kombinacije ovih sirovina (pekmez/sir, pekmez/mak, grožđice/pekmez itd.) IV KATEGORIJA Štruklji sa sirom – vučeno tijesto; V KATEGORIJA Vučeno tijesto - štruklji iz raznih krajeva Hrvatske sa; bućom, zeljem, heljdom, repom, makom, itd. Zahvaljujemo se organizatoru i vlasniku licence ARTSALST gospodinu Stjepanu Odobašiću, direktoru ROBINSON novinskog nakladničkog poduzeća te Dragici Lukin predsjednici SAVEZA SLASTIČARA HRVATSKE i ocjenjivačkog suda. Renomirane slastičarke u Hrvatskoj i svijetu te članice svijetskog kuharskog saveza i sekcije ocjenjivača. Akademiku hrvatskog kulinarstva Branku Ognjenoviću i ostalim ocjenjivačima te STRUČNOM I ORGANIZACIJSKOM POVJERENSTVU : mr. sc. Matjaž Žigon, MŽ Consulting and Fairs, Predstavništvo sajmova Rimini Fiera i Milano Fiera za Alpe – Adria i Tursku Dragica Lukin, predsjednica Saveza slastičara Hrvatske - Hrvatski kuharski savez Miroslav Dolovčak, predsjednik Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza Ana Pavić, v.d. pročelnica župana Krapinsko – zagorske županije Sanja Škrinjar, voditeljica ureda Krapinsko – zagorske županije Marko Živaljić, predsjednik Udruge kuhara Krapinsko - zagorske županije Dražen Đurišević, voditelj Odjela promocije kulinarstva Podravke d.d. Koprivnica, Dražen Vrbanić, Ireks Aroma d.o.o. Jastrebarsko, voditelj slastičarstva Stjepan Odobašić, vlasnik Interslasta i direktor Novinsko - nakladničke tvrtke „Robinson“ Zagreb. Glavna tema kongresa: Izvorni slastičarski proizvodi posebnost svake zemlje Glavna tema natjecanja Pastry cup of Croatia: Rođendanska torta Glavna tema natjecanja učenika "Artslast": Rođendanska torta Natjecanje u spravljanju najbolje savijače i štruklja "Strufest": savijača - bogatstvo okusa
|
Obrtnička škola Slavonski Brod |