2016-10-20 16:10:28 Dan jabuka Kraljica voća – jabuka, poznata je i kao “zabranjeno voće“, “voće znanja“, a u norveškoj mitologiji se spominje kao “voće koje obećava vječnu mladost“. Domaća, odnosno kultivirana jabuka, Malus domestica Borkh., pripada porodici ruža. Otkako je u listopadu 1990. godine počela izložba jabuka u Londonu kako bi se predstavile mnogobrojne sorte jabuka te kako bi se istaknula nutritivna vrijednost tog voća u ljudskoj prehrani, taj se običaj munjevitom brzinom proširio cijelom Europom.
Odrasle osobe trebale bi na dan pojesti barem jednu jabuku. Stara izreka kaže: „Jedi jabuku svaki dan i tjeraj doktora iz kuće van!” Prema statistici Hrvatske gospodarske komore prosječni Hrvat godišnje konzumira oko 16 kg toga nutritivno vrijednog voća. Zahvaljujući velikom udjelu vitamina C i mineralnih tvari, jabuka odlično djeluje na imunosni sustav organizma štiteći ga od virusa i bakterija te prehlada. Pektin u jabuci pomaže sprečavanju karcinoma debelog crijeva. Zahvaljujući kalciju i fosforu koje sadržava, jabuka sudjeluje u izgradnji kosti, zubi i noktiju. Pomaže i u sprečavanju nastanka karijesa. Pozitivne učinke ima na probavni sustav u kojem pospješuje rad žuči, jetara i bubrega. Velik udio kalija u jabuci potiče izlučivanje suvišne tekućine iz organizma te, između ostalog, utječe i na mršavljenje. |
Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek |