2024-06-17 13:02:20 DOKAZIVANJE PRISUTNOSTI KLORA I MINERALA U VODI ZA PIĆE: ISPITIVANJE UTJECAJA KLORA I MINERALA NA FERMENTACIJU KVASCA U okviru projekta „Kruh kroz povijest“ u sklopu izvannastavnih aktivnosti osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u školskoj godini 2023./2024., a za čiju je provedbu financijska sredstva osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, 10. svibnja 2024. u našoj školi održana je radionica: Dokazivanje prisutnosti klora i minerala u vodi za piće / Ispitivanje utjecaja klora i minerala na fermentaciju kvasca. Radionicu su održali Mladi povjesničari uz podršku nastavnice kemije Ružice Beljo. Klikom na više pročitajte opširnije. U prvom dijelu radionice odredili smo prisutnost klora i minerala u vodovodnoj vodi metodom titracije s pripremljenim reagensima. Reagense smo dodavali u destiliranu i vodovodnu vodu. Ljubičasto obojenje vodovodne vode je dokaz prisutnosti klora i minerala. U drugom dijelu radionice ispitali smo utjecaj klora i minerala na fermentaciju kvasca. Prateći promjene utvrdili smo da klor i minerali u vodovodnoj vodi skraćuju vrijeme fermentacije te izravno utječu na kvalitetu tijesta. Ciljevi aktivnosti projekta: stjecanje iskustava koja će pobuditi znatiželju, pozitivan stav i interes za kemiju i prirodoslovlje razumijevanje principa znanstvenoga i etičkoga pristupa istraživanju te rješavanju kemijskih problemaIshodi: kritički razmatra upotrebu tvari i njihov utjecaj na čovjekovo zdravlje i okoliš opisuje kemijske promjene na primjerima reakcija anorganskih i organskih tvari te opisuje njihov utjecaj na okoliš primjenjuje stečena znanja i vještine u praksiRužica Beljo prof. biologije i kemije, prof. savjetnik |
Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci |