2017-10-20 09:32:04 Dani kruha - Dan zahvalnosti za plodove zemlje „Kruh naš svagdanji“ nije bez razloga dio naše najveće kršćanske molitve. Unatoč svojoj dugoj povijesti od nekoliko tisuća godina, kruh je i danas, bar na ovim našim prostorima, najvažnija namirnica i dio svakodnevnih obroka na našim trpezama. U obilježavanju Dana kruha – Dana zahvalnosti za plodove zemlje učenici pekarske struke i ove su godine vrlo aktivno i s radošću sudjelovali izrađujući raznovrsne pekarske proizvode kojima su pokazali svu svoju umješnost i znanje. Ove smo godine pokušali spojiti tradiciju sa suvremenim trendovima u pekarskoj proizvodnji pa su tako vješte ruke naših učenika pekara izradile: kruh od zobenih i pšeničnih mekinja, kiflice od bučinog brašna, paprenjake, razne pogače i slatke pletenice te pregršt drugih proizvoda. Iako u pekarskoj proizvodnji svakodnevno svjedočimo sve većem napretku i raznovrsnim novinama, naš je cilj učenike upoznati s tradicijskim proizvodima slavonskog kraja. Tako smo ove godine prvi put izradili proizvod od dizanog tijesta omotanog oko suhe stabljike kukuruza koji smo u našoj školi popularno nazvali „klipići“, a koji su oduševili sve profesore i učenike koji su ih probali. Cilj nam je da učenici Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci poštuju i čuvaju svoju tradiciju i da se njome ponose. U suradnji s učenicima ostalih struka, a osobito cvjećarima i poljoprivrednim gospodarstvenicima, uredili smo školski izložbeni štand na koji smo vrlo ponosni. Naši su učenici pokazali kako mogu biti vrlo maštoviti i kreativni u izradi svojih proizvoda i njihovu dekoriranju. A, o okusu nećemo ni govoriti! Tko može odoljeti mirisu svježe pečenog kruha i peciva, bilo slanog, bilo slatkog? U slast!
|
Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci |