2023-10-23 13:33:00

Interslast 2023

U Hotelu Well u Tuheljskim Toplicama 17.listopada 2023. održan je 12. Interslast, međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva, konditorstva i tradicionalnih slastica. Na Kongresu su po prvi puta sudjelovali svi učenici 2. 3. i 4. razreda zanimanja prehrambeni tehničar te učenici 2. i 3. razreda zanimanja pekar u pratnji 5 nastavnika i suradnice u nastavi za pekarstvo.

Interslast se ove godine održavao s glavnom temom: Izvorni slastičarski proizvodi u svijetu. Sudionici su mogli kušati više od 200 vrsta kolača i slastica iz Hrvatske, Europe i drugih dijelova svijeta. U sklopu kongresa održavao se i Pastry cup of Croatia – natjecanje slastičara seniora Alpe Adria i zemalja ex Yu, ARTslast – natjecanje juniora i učenika srednjih slastičarskih škola Hrvatske, Slovenije i ex Yu te FOLKSLAST – promocija izvornih hrvatskih slastica iz četiri hrvatske županije u kojima sudjeluje dvadesetak udruga žena i društava za promicanje slastičarske baštine. Interes za natjecateljskim dijelom “Interslasta” ove je godine bio izuzetno velik. Prijavilo oko 60 ekipa srednjih škola te 52 ekipe seniora i hobista. ,Natjecali su se u pripremi orahnjače, slastičarskih breskvica i makaronsa. I ove godine imali smo svoju ekipu u sastavu Gabrijele Hrmić i Valentine Obradović koje su učenice četvrtog razreda, zanimanja prehrambeni tehničar. Natjecale su se u disciplini Artslast izradom breskvica i makronsa. Rezultati natjecanja biti će naknadno objavljeni. Mentorice učenicima bile su profesorice Tonka Šarić i Katarina Džalto. Moramo se pohvaliti da smo do sada osvojili tri zlata. U sklopu Interslasta održano je niz stručnih predavanja i radionica gdje su predavači bili gosti iz Slovenije, Australije i Azerbejdžana. Sve navedeno obogatilo je znanje profesora i učenika, a prije svega bilo je to bogato iskustvo za učenike naše Škole. Tekst i foto: T. Š.

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega