2016-10-21 22:38:27 Radionica "Vratimo žlicu u škole i domove" U našoj se školi u četvrtak, 20.10.2016. u 11,30 i u 13,15. povodom obilježavanjaSvjetskog dana hrane, Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje te Međunarodnog dana kuhara i slastičara (20.10.), održala radionica pod nazivom "Vratimo žlicu u škole i domove“... Na radionici se radilo varivo od poriluka, smoothiji, kruh sa smanjenim udjelom soli, brisketi s rajčicom i sirom te zdravi desert inspiriran cheesecakeom. Cilj ove radionice bio je podići svijest učenika o važnosti konzumiranja zdrave hrane. Radionica se održala u školskom pekarskom praktikumu u trajanju oko dva školska sata u dva termina kako bismo uključiti učenike i jedne i druge smjene. Ideja za radionicu potakla je od našeg nastavnika kuharstva Anđelka Ledića, zbog negativnih statistika koje govore da se djeca zbog načina života ne hrane zdravo. "Kako škola ima vlastiti vrt i neki od smjerova na školi imaju kuharstvo kao predmet, odlučili smo danas ovdje učenike upoznati sa zdravom prehranom kao što su variva“. U školskom vrtu pobrao se poriluk i od tako svježe i zdrave namirnice uz naravno malo slanine i krumpira napravljeno je pokazno varivo. Učenicima su ipak zanimljiviji bili brisketi na kruhu od bučine pogače s maslinovim uljem, umakom od rajčice, maslinama te naribanom gaudom. Na kraju su se zasladili zanimljivim i zdravim desertom s kremom od acidofila i muesli baze s voćem ili tamnom čokoladom složenom u čaši koji je učenicima pripremila i pokazivala voditeljica pekarskog praktikuma Marija Marketanović Hadžić, dipl. ing. Prehrambene tehnologije. Radionica "Vratimo žlicu u škole i domove" pokazala je kako su učenici mogli naučiti ponešto o zdravoj prehrani te načinu pripremanja zdravijih jela. |
Poljoprivredno-prehrambena škola Požega |