2016-11-17 22:45:54 16. studenoga - Međunarodni dan tolerancije Povodom Međunarodnog dana tolerancije, u okviru predmeta Politika i gospodarstvo pod vodstvom profesorice Anite Bubak učenici četvrtih razreda proučavali su manje poznate narode. Istraživali su o njihovom načinu života, kulturi, religiji, običajima. Svoja su znanja prenijeli na prezentacije i plakate, a pripremili su i neke ukusne i zanimljive specijalitete drugih naroda... Međunarodni dan tolerancije obilježava se 16. studenoga. To je dan koji nas podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas. Dan koji nas potiče na snošljivost prema drugima. Generalna Skupština Ujedinjenih naroda je 1996. godine pozvala zemlje članice da ustanove Dan tolerancije u sladu s Deklaracijom o principima tolerancije koja je potpisana od strane članica 16.11.1995. godine. UNESCO je proglašenjem međunarodnog dana tolerancije skrenuo pažnju na brojne međunarodne akte koji se tiču ljudskih prava, uključujući Konvenciju o građanskim i političkim pravima, Konvenciju o eliminaciji svih oblika diskriminacija žena, rasne diskriminacije, kao i Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida. Na sam Međunarodni dan tolerancije za učenike prehrambene smjene organizirana je radionica koja se sastojala od tri dijela. U prvom dijelu profesorica Anita Bubak upoznala je učenike s pojmom tolerancija i razlogom obilježavanja ovog dana. Nakon toga su učenice 4. a, b i c razreda: Valentina Blažević-Jerković, Valentina Koler, Mateja Jurković, Ana Marija Čudić, Lucija Luchein, Dejana Metlar, Sandrina Savi, Klara Franjić, Katarina Vinkešević, Ines Budimir i Martina Saliger održale predavanja uz prezentacije o narodima koje su proučavali. Tako su učenici doznali o životima: Pigmejaca, Tibetanaca, Maura, Sentinelaca i drugih naroda i plemena. Nakon izlaganja učenika održana je i mala radionica koja je imala za cilj izazvati stereotipe i predrasude sudionika o drugim osobama, manjinama i "drugačijima" te podići samosvijest o ograničenjima tolerancije i rješenju sukoba suprotstaviti različite vrijednosti sudionika. Povodom Međunarodnog dana tolerancije učenici 1. e razreda zanimanja pekar, a pod vodstvom profesorice Marije Marketanović - Hadžić imali su radionicu u kojoj su izrađivali specijalitete drugih naroda. Tako su naučili pravit: PITABROD, PITA BREAD ILI PITA KRUH Pita kruh koji je kruh tradicionalni kruh bliskoistočnih kuhinja. Radi se o tanko razvaljanim lepinjama koji se tijekom pečenja napušu. Pita kruh se radi samo od 4 osnovna sastojka, a to su: brašno, voda, kvasac i sol. Poslužuju se uz humus, kebab, roštilj ili se nadijevaju zbog nastalih ‘’džepova’’. HUMUS Neki ga zovu paštetom, drugi namazom od slanutka, ali svakako je riječ o jednom od najpoznatijih specijaliteta Bliskog Istoka. Štoviše izvorno on pripada libanonskoj kuhinji, ali odličan je svuda u arapskom svijetu. Slanutak, maslinovo ulje, češnjak, limun osnovni su sastojci ovog namaza. NAAN Naan kruh je indijski kruh koji se proširio i na sve ostale dijelove svijeta, te je vrlo popularan. Sa dolaskom indijskih restorana, došao je i ovaj kruh koji se tamo najčešće poslužuje uz curry, razne umake i nadjeve. Vrlo je mekan i ukusan, te se može jesti uz bilo koje jelo.
ESTONSKI KRINGL Kringl potiče iz Estonije a širom Europe postoje razne lokalne varijante tog slatkog peciva. Kringl ima oblik isprepletenog vijenca sa cimetom. AMERIČKE PALAČINKE Gotovo svaka zemlja svijeta, ima neku svoju inačicu palačinki. Dolaze u najrazličitijim oblicima s bezbrojnim vrstama punjenja. Temeljna smjesa uvijek sadrži brašno, mlijeko i jaja, a razlikuju se po omjerima temeljnih sastojaka te po dodacima maslaca ili margarina, praška za pecivo ili kvasca. U Americi su palačinke posebno popularno jelo, a najčešće se jedu za doručak, prelivene javorovim sirupom. U smjesu za američke palačinke dodaje se i nešto maslaca, a smjesa je značajno gušća nego za nama poznate tanke palačinke i sadrži prašak za pecivo. Obično se oblikuju mali krugovi koji se okreću nakon što na gornjoj strani palačinke nastanu sitne rupice. Nakon završetka radionice sudionici su se počastili navedenim delicijama. |
Poljoprivredno-prehrambena škola Požega |