2017-09-15 09:50:00 Tradicionalna berba grožđa u školskom vinogradu Na praktičnoj nastavi, učenici Poljoprivredno-prehrambene škole sa svojim profesorima i ravnateljicom Marijom Grgić u srijedu su brali graševinu - najzastupljeniju sortu grožđa u školskom vinogradu. Već po tradiciji beračima se pridružio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, zamjenik župana za društvene djelatnosti Vedaran Neferović s pročelnicom Odjela za društvene djelatnosti Vesnom Vlašić te ravnateljima drugih srednjih škola.
U berbi graševine koja je zastupljena na oko 2 hektara sudjelovala su dva razreda – drugi i treći razred agroturističkih tehničara pod stručnim vodstvom voditeljice gospodarstva nastavnice Kristine Gajić. Mlade berače poslužilo je vrijeme, a krupni, kvalitetni grozdovi prepuni sladora bili su podatni za branje, pa nije iznenađujuće kako učenici radije dolaze na ovu praktičnu “nastavu u prirodi” nego u školske klupe u zatvorenom. “Naše strateško promišljanje je da naši učenici budu osposobljeni i spremni za život. Oni ne trebaju samo učiti iz knjige, već trebaju učiti i kako biti dobri gospodarstvenici u praksi. Danas smo u jednom “kabinetu na otvorenom” gdje mladi stječu nova znanja na takav praktični način. Uz planirani Centar kompetencija, namjera je uspostaviti i ovaj objekt uz vinograd, nekadašnji prostor vincilira, gdje će se dolaziti ne samo u berbu već i otvoriti neke turističke mogućnosti. Naša Poljoprivredno- prehrambena škola je izvrsna, bit će još bolja, posebice kada završimo sve planirane projekte jer od nje želimo napraviti centar poljoprivredne kulture i poljoprivredne proizvodnje. Cilj je naučiti mlade kako se proizvodi ali i kako se dolazi do prihoda – bilo to kroz ratarstvo, stočarstvo ili vinogradarstvo,” rekao je župan Tomašević. Županija će, kako je obećano ovom prilikom, školi nabaviti i kazan za pečenje tradicionalnih slavonskih voćnih rakija čime će se dodatno proširiti praktični dio nastave, ali i praktična znanja mladih budućih gospodarstvenika.
|
Poljoprivredno-prehrambena škola Požega |