2017-11-23 10:00:58 Uspješno, mirisno i ukusno U srijedu 22. studenog uspješno smo obilježili 2 VET week - Europski tjedan vještina u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Kroz predavanja i demonstracije učenici 4.b- agroturistički tehničari i 4. c- prehrambeni teničari, učenici koji su i kuhali i pekli različita jela, mirisima i okusima mogli su osjetiti različite začine, stara jela i jela od namirnica iz školskog vrta. Prvo predavanje bilo je : Tople juhe za zimske dane, kremaste i prežgane sa začinima za različite ukuse- Snježana Pešut Pilon, dipl.ing., Savjetodavna služba Požega, koja je u početku navela da je i sama bila učenica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega, govorila o prosu, te u svježem, sušenom i zdrobljenom obliku učenicima demonstrirala začine korijander i čubar, njihova ljekovita i prehrambena svojstva.
Naša profesorica Marija Marketanović-Hadžić imala je temu: Nutritivna vrijednost prosa, buče i batata upoznajući nas sa sdržajima hranjivih tvari u ovim proizvodima. Maja Žebčević Matić, dipl.etn., ravnateljica Gradskog muzeja predstavila nam je već dugogodišnji projekt "Muzej u loncu", pokazavši nam kulinarsku baštinu našega kraja. Na kraju nam je Anđelko Ledić, nastavnik kuharstva predstavio nekoliko jela koja smo s oduševljenjem kušali. Kušali smo: čorba kiselica s bučinim uljem i posna sarma (Muzej u loncu),te pašteta od bučinih sjemenki (pripremili učenici 4. a razreda s nastavnikom A. Ledićem), salata od povrća i prosa i krempita od batata (pripremili učenici 4.c razreda s profesoricom M. Marketanović-Hadžić). Iz medija:
|
Poljoprivredno-prehrambena škola Požega |