2017-11-23 10:00:58

Uspješno, mirisno i ukusno

U srijedu 22. studenog uspješno smo obilježili 2 VET week - Europski tjedan vještina u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Kroz predavanja i demonstracije učenici 4.b- agroturistički tehničari i 4. c- prehrambeni teničari, učenici koji su i kuhali i pekli različita jela, mirisima i okusima mogli su osjetiti različite začine, stara jela i jela od namirnica iz školskog vrta.

Prvo predavanje bilo je : Tople juhe za zimske dane, kremaste i prežgane sa začinima za različite ukuse- Snježana Pešut Pilon, dipl.ing., Savjetodavna služba Požega, koja je u početku navela da je i sama bila učenica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega, govorila o prosu,  te  u svježem, sušenom i zdrobljenom obliku učenicima demonstrirala začine korijander i čubar, njihova ljekovita i prehrambena svojstva.

 

Naša profesorica Marija Marketanović-Hadžić imala je temu: Nutritivna vrijednost prosa, buče i batata upoznajući nas sa sdržajima hranjivih tvari u ovim proizvodima.

Maja Žebčević Matić, dipl.etn., ravnateljica Gradskog muzeja predstavila nam je već dugogodišnji projekt "Muzej u loncu", pokazavši nam kulinarsku baštinu našega kraja.

Na kraju nam je Anđelko Ledić, nastavnik kuharstva predstavio nekoliko jela koja smo s oduševljenjem kušali. Kušali smo: čorba kiselica s bučinim uljem i posna sarma (Muzej u loncu),te pašteta od bučinih sjemenki (pripremili učenici 4. a razreda s nastavnikom A. Ledićem), salata od povrća i prosa i krempita od batata (pripremili učenici 4.c razreda s profesoricom M. Marketanović-Hadžić).

Iz medija:

http://pozeska-kronika.hr/drutvo/item/10161-radionice-za-ucenike-poljoprivrednih-i-turistickih-struka-na-poljoprivredno-prehrambenoj-skoli.html

http://www.rva.hr/vijest/2017/5796-ucenici-poljoprivredno-prehrambene-skole-pripremali-posnu-sarmu-krempite-od-batata-i-druge-neobicne-delicije

http://www.034portal.hr/clanak.php?id=29081&naslov=poljoprivredna-skola-pozega-obiljezila--europski-tjedan-vjestina-u-strukovnnom-obrazovanju-i-osposobljavanju

http://pozeskidnevnik.hr/vijesti/5202-poljoprivredno-prehrambena-skola-obiljezen-2-vetweek-europski-tjedan-vjestina-u-strukovnnom-obrazovanju-i-osposobljavanju.html

https://www.skolskiportal.hr/clanak/9016-pripremali-posnu-sarmu-kremsnite-od-batata-i-druge-delicije/

 

 

 

 

 


Poljoprivredno-prehrambena škola Požega