2019-10-16 23:02:00 Zlatna i srebrena medalja na 8. Međunarodnom kongresu slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva „INTERSLAST“ Poljoprivredna, prehrambena škola Požega ovih se dana ima čime ponositi. Naše učenice 3.razreda, prehrambeni tehničar osvojile su zlatnu i srebrenu medalju za izradu medenjaka na 8. međunarodnom kongresu slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva „Interslast. Naši učenici osim što sudjeluju na natjecanjima na školskoj, županijskoj i nacionalnoj razini , već dvije godine pod mentorstvom Tonke Šarić, sudjeluju na ovom međunarodnom kongresu koji se ove godine održavao 15.listopada u Tuheljskim toplicama. Kongres se sastoji od predavanja, stručnih radionica i natjecateljsko dijela. Tema kongresa je bila med u slastičarstvu, a natjecanje organizirano u dvije kategorije (juniori i seniori) za tri proizvoda, izrada medene torte, medenih pita i medenjaka. Ove godine smo se prijavili za izradu medene torte i medenjaka u kategoriji juniori. Sve proizvode ocjenjivao je profesionalni ocjenjivački žiri Hrvatskog kuharskog saveza i Saveza slastičara Hrvatske, prema njihovoj listi koja se sastoji od brojnih elemenata (oblik i izgled proizvoda, kora i vanjska površina, izgled sredine i poroznost, struktura sredine, okus, miris, receptura itd.), te žiri inozemnih i Hrvatskih novinara. Naše učenice Klara Rakonjić i Barbara Barić spojile su tradiciju, inovativnosti i kreativnosti pod nazivom „Ratarnički medenjak“ i osvojile zlatnu medalju stručnog žirija i srebrenu medalju novinara za izrađene medenjake u konkurenciji 27 natjecateljskih timova juniora. Osobito je važno spomenuti izjavu organizatora događanja Stjepana Odobašića da se u Hrvatskoj već dugi niz godina zapostavljaju izvorni proizvodi u kojima leži pravo bogatstvo, a med je jedan od njih. "Treba se boriti protiv toga da nam dolaze kojekakvi patvoreni medovi iz drugih država. To nije ništa čudno jer je na području EU-a 30 posto meda sumnjive kvalitete. Dakle, hrvatski med treba biti u hrvatskoj slastičarnici. Predsjednica Saveza slastičara Hrvatske Dragica Lukin kazala je kako je slastičarstvo jedna velika umjetnost te slastičarstvo ne znači samo ispeći kolač i poslužiti ga gostu. U Hrvatskoj se obrazuju većim djelom pomoćni slastičari. Istakla je kako Hrvatskoj nedostaje 400 mladih slastičara te je potrebno usmjeriti, mlade ljude kako bi odabrali i ovo zvanje, koje je izuzetno lijepo, ali i teško. Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni rekao je kako je važno sačuvati tradicijska jela i namirnice, u ovom slučaju slastice, njegovati ih i prenositi mlađim generacijama. Moramo biti ponosni na njih jer su to vrijednosti koje premalo prezentiramo prema gostima koji dolaze u Hrvatsku. Međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva Interslast u Termama Tuhelj okupio je slastičare iz Italije, Nigerije, Turske, Tunisa, Austrije, Njemačke, Slovenije i Hrvatske, brojne natjecatelje, ljubitelje slastica ali i brojne profesore strukovnih škola među kojima su ove godine sudjelovale Tonka Šarić i Melita Prološčić iz Poljoprivredno prehrambene škole Tonka Šarić, mag.ing.univ.spec
|
Poljoprivredno-prehrambena škola Požega |