2022-10-03 18:57:17 Tjedan cjeloživotnog učenja posvećen radionicama za učenike Prošli tjedan u Poljoprivredno-prehrambenoj školi protekao je u ozračju Tjedna cjeloživotnog učenja koji je UNESCO-ovom inicijativom pokrenut 1999. godine, a svake se godine obilježava u brojnim zemljama i na svim kontinentima. Od pedagoginje Kristine Hip, koja je koordinirala aktivnostima vezanim za Tjedan cjeloživotnog učenja u ovoj Školi, doznajemo kako je održano četiri zanimljive radionice sa ciljem senzibiliziranja učenike za izgradnju pozitivnoga ozračja o važnosti i potrebi cjeloživotnog učenja, te promicanja kulture učenja, kao i poticanja osobne motivacije pojedinaca za uključivanje u procese cjeloživotnog učenja. Održane su slijedeće radionice: Mikrobi svuda oko nas Tjedan cjeloživotnog učenja započeo je u društvu mikroba. Učenice i učenici prvog razreda zanimanja agrotehničarka/agrotehničar aktivno su sudjelovali u radionici pod nazivom Mikrobi svuda oko nas koju je pripremila i provela profesorica Dijana Garbin. Tako su učenice i učenici koji u Nastavnom kurikulum nemaju Mikrobiologiju dobili priliku mikroskopirati i nakratko uroniti u oku nevidljiv svijet mikroba. Posebno im se svidjelo što su sami nacjepljivali mikrobe na hranjive podloge te bojali bakterijske stanice. Analizom tla do zdrave hrane Druga radionica koju je pripremila i održala profesorica Ankica Pavlović bila je na temu Analizom tla do zdrave hrane. Radionici su prisustvovali učenice i učenici prvog razreda zanimanja prehrambeni tehničar. Cilj je bio upoznati ih kako analizom tla mogu unaprijediti biljnu proizvodnju, odnosno postići visok prinos “zdrave hrane” uz zaštitu i unaprijeđenje čovjekovog okoliša. Učenike je upoznala sa sastavom tla te opasnostima od trajnoga gubitaka kvalitetnijih tala uslijed neopravdane i neracionalne prenamjene ili korištenja. Učenicama i učenicima ukazala je na važnosti poznavanja pedoloških svojstava tla budući da je to osnovna pretpostavka za njegovu racionalno korištenje. Prehrambenim tehničarkama i tehničarima posebno je zanimljivo bilo raditi u pedološkom laboratoriju u kojem su brzom test metodom određivali pH uzorka tla. Podučavali svoje vršnjake izradi bureka U trećoj radionici Antonija Hodak, Mihael Turek i Antonijo Matokić, učenici trećeg razreda, svoje su pekarske vještine demonstrirali učenicima i učenicama poljoprivrednih zanimanja. Kroz radionicu u školskom pekarskom praktikumu, koju su osmislile i pripremile profesorice Katarina Džalto i Mira Ćaćić te suradnica u nastavi Brankica Podnar, pripremali su omiljene pekarske proizvode; sendviče i burek. Uzgoj bukovača obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima Četvrtu radionicu o uzgoju bukovača osmislila je i provela profesorica Mirela Višaticki koja se pripremila za učenike poljoprivrednih i prehrambenih zanimanja. Pedagoginja Kristina Hip rekla nam je kako su se učenici odlično snašli u ovim radionicama, svidjelo im se doznati što uče učenici drugih zanimanja kao i učiti od vršnjaka, te da će se aktivnosti vezane za Tjedan cjeloživotnog učenja nastaviti i u narednim godinama.
|
Poljoprivredno-prehrambena škola Požega |