2017-05-03 18:28:00 Svečana Alka u Vukovaru! Svečana Alka će se u Vukovaru trčati, 6. svibnja, što će biti četvrti put u dugoj povijesti toga alkarskog natjecanja da se Alka trči izvan Sinja. Grad Sinj, Vukovarcima i njihovim gostima predstavit će bogatu gastronomsku i enološku ponudu Cetinske krajine i počastiti ih specijalitetom sinjske kuhinje: arambašićima koje su s pažnjom i ljubavlju pripremili učenici i profesori Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića –Sinj.
Arambašići, nalaze se na listi Ministarstva kulture kao nematerijalno kulturno dobro. Po svemu sudeći sinjski arambašići su gastronomska kombinacija orijentalne kuhinje i kuhinja sjevera Europe. Kiseljenje kupusa običaj je koji je stigao sa sjevera Europe, a omatanje mesa u sarmice (odnosno dolme) dolazi s Istoka. Samo ime arambašići vjerojatno preuzeto iz vojnog rječnika jer su se sarmice slagale u glinene posude kao vojnici (harambaše – vođa čete alkarskih momaka). Ovo je jedan recept za sinjske arambašiće a postoji bezbroj recepata i malih tajni, . Sinjski arambašići Potrebne namirnice: 700 g govedine (vrat,plećka) 300 g svinjetine 150 g sušene slanine(panceta) 150 g crvenog luka 30 g bijelog luka malo muškatnog oraščića 2 klinčića naribana korica limuna sol i papar 2 glavice kiselog kupusa 1 žlica masti 50 g kosana peršina 400 g suho meso (rebra, kaštradina,sudžuk) šuplja goveđa kostPriprema: Za ovaj starinski recept bitno je meso sitno isjeckati, a ne samljeti. Sitno nasjeckati slaninu, staviti na jako zagrijanu tavu i malo je popeći tako da se mast poče topiti ,pa zatim dodajte fino narezani luk ,i dalje peći dok se luk ne zastakli pa maknuti s vatre. Ovo dodati u nasjeckano meso pa primješati usitnjenii češnjak, naribanu koru jednog limuna i naribani muškatni oraščić, zgnječenje klinčiće, kosani peršin, sol i papar i ostaviti da odstoji sat vremena. Masu dobro izmješati, a da bude sočnije, dodati malo vode.1. Kupus očistite, listove odvojite. Pripremite i rezani kiseli kupus pa sve dobro isperite pod vodom. Na svaki list staviti žličicu mesa i savijati arambašiće, a krajeve dobro uviti kako se pri kuhanju ne bi odmotali. Najbolje je koristiti glinenu posudu kojoj dno mastiti mašću, staviti komad goveđe kosti, pokriti sitnim kupusom, a po njima posložiti arambašiće. Između arambašića kuhati komade suhog mesa, prekriti listovima kosana kupusa i naliti vode ili goveđeg temeljca tek da sve pokrije, poklopiti posudu i kuhati na laganoj vatri oko 2 sata.Prilog : Pire krumpir -slani krumpir Uz jelo serviramo malo kupus i komad suhog mesa Po osobi serviramo 2-3 arambašića
Pripremio:profesor kuharstva, Zdravko Hrgović |
Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj |