2018-11-12 10:58:43

Predavanje „Poticanje poduzetničkog duha kod učenika“

U sklopu Europskog tjedna vještina stečenih strukovnim obrazovanjem i osposobljavanjem profesorice ekonomske grupe predmeta Ivana Prezzi, dipl.oec i Marija Istenić, dipl.oec. iz Komercijalno-trgovačke škole iz Splita su dana 5. studenoga stručno posjetile našu školu. 

Profesorice su gostujući stručni radni posjet započele tako da su prvo posjetile školski Ugostiteljski praktikum gdje su srdačno dočekane od učenika kuhara/konobara 2.KH razreda i njihovih profesora. Marljivi učenici kuhari su uz stručnu pomoć profesorice kuharstva Marije Šimunović pripremili tradicionalne delicije „Sinjske slastice“ - uštipci, fritule i kroštule. Spretni učenici konobari su pod stručnim okom profesora ugostiteljskog posluživanja Mate Vrgoča,  slatke delicije poslužili prezentirajući svoje vještine posluživanja. Na ovaj način su učenici obilježili svoju aktivnost u sklopu Europskog tjedna u našoj školi i pridružili se događaju „Kulturna baština Cetinskog kraja“. Profesori su promovirati tematsku nastavu kao oblik nastave za koju mislimo da ima naj veći efekt kod učenika, u smislu razumijevanja i prihvaćanja određenog gradiva. Učenici su ponovno potvrdili da je strukovno obrazovanje i osposobljavanje pametan izbor jer kako učenici kažu samo strukovnim obrazovanjem se mogu stječi praktične vještine, znanja, kompetencije koje se danas traže na tržištu rada.

 

Nakon kratkog obilaska škole u 18.00 sati prema dogovoru profesorice Ivana Prezzi i Marija Istenić, održale su u Školskoj knjižnici stručno predavanje na temu „Poticanje poduzetničkog duha kod učenika“. Predavanju su nazočili učenici 4.C razreda, smjer komercijalist i zainteresirani nastavnici ekonomske grupe predmeta. Profesorice su u svom predavanju više puta naglasile kako ugrađivanje poduzetništva u kulturu i vrijednosti škole potiče razvoj poduzetničkih kompetencija i kreativnih pojedinaca. Podijelile su svoje primjere dobre prakse s učenicima i nastavnicima. Naglasak je bio na projektima koji omogućuju poticanje mladih na učenje poduzetničkih vještina, educiranje o poduzetništvu, stjecanje znanja, poticanje stvaralaštva, izvrsnosti i inovativnosti, aktivno sudjelovanje u području održivog razvoja, poticanje ekološke svijesti. Nakon evaluacije predavanja, zajednička rasprava i debata gostujućih i domaćih profesora se dugo nastavila uz degustaciju tradicionalnih sinjskih delicija.

Fotogalerija u prilogu.

 


Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj