2023-09-04 08:30:00 POZNAVANJE PREHRAMBENE ROBE POZNAVANJE PREHRAMBENE ROBE Nastavni predmet: Poznavanje prehrambene robe http://www.asoo.hr/UserDocsImages/Kurikulumi/K_Ekonomist_za%20odobrenje.pdf str.155.-157. str. Ishodi učenja: 1. objasniti značenje robe i njenu podjelu 2. objasniti osnovne skupine prehrambenih proizvoda 3. obrazložiti proizvodnju i utjecaj duhanskih proizvoda na zdravlje 4. opisati podatke o funkciji ambalaže i deklaracije u prometu prehrambene robe 5. pravilno rukovati namirnicama biljnog i životinjskog porijekla tijekom manipulacije, transporta i skladištenja Zakonska regulativa: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2013_06_80_1656.html https://www.hgk.hr/documents/proizvodi-hrvatske-kvalitete-i-izvornosti-web5900a4d3ddbbc.pdf http://hrana-hrvatskih-farmi.hpa.hr/ Pogledati video: Općenito o robi Propisi o prometu robom Zakon o hrani Prehrana i zdravlje Sastojci hrane Kvarenje hrane Konzerviranje namirnica Otrovanje hranom Žitarice Povrće i proizvodi od povrća Voće i proizvodi od voća Šećer, med i umjetna sredstva za zaslađivanje Konditorski proizvodi Meso Meso peradi Meso divljači Ribe i riblji proizvodi Rakovi, glavonošci, školjkaši Puževi, žabe i kornjače Ulja i masti Mlijeko i mliječni proizvodi Jaja i proizvodi od jaja Začini Alkaloidne namirnice Alkoholna pića Prirodne vode Posljedice pušenja Ambalaža i prirodni okolišLiteratura: Poznavanje prehrambene robe, udžbenik sa DDS za učenike 1. razreda smjer prodavač/prodavačica, Školska knjiga, 2019. U prvom razredu polaznik će steći sljedeće ishode učenja: 1. objasniti značenje robe i njenu podjelu 2. objasniti osnovne skupine prehrambenih proizvoda 3. obrazložiti proizvodnju i utjecaj duhanskih proizvoda na zdravlje 4. opisati podatke o funkciji ambalaže i deklaracije u prometu prehrambene robe 5. pravilno rukovati namirnicama biljnog i životinjskog porijekla tijekom manipulacije, transporta i skladištenja Razrada Nastavne cjeline Razrada Nastavne teme Osnovni pojmovi Općenito o robi Propisi o prometu robom Osnovni kemijski i fizikalni pojmovi povezani s robom Prehrambeni proizvodi i tržišnost hrane Zakonski propisi Prehrana i zdravlje Sastojci hrane Kvarenje hrane Konzerviranje namirnica Otrovanje hranom Klasifikacija i proizvođači prehrambene robe Osnovne skupine prehrambene robe u trgovini Žitarice i njihove prerađevine Voće, povrće, gljive i prerađevine Šećer, med i umjetna sredstva za zaslađivanje Meso i mesne prerađevine Ribe i riblji proizvodi Rakovi, glavonošci, školjkaši Puževi, žabe i kornjače Ulja i masti Mlijeko i mliječni proizvodi Jaja i proizvodi od jaja Dijetalna hrana i dijetetske namirnice Uživala Alkoholna i bezalkoholna pića Duhan i duhanske prerađevine Proizvodnja i prerada duhana Duhanske prerađevine Duhan i zdravlje Ambalaža i pakiranje Pojam i vrste ambalaže Vrste i oblici ambalažnih materijala Osnovne funkcije ambalaže Ambalaža i prirodni okoliš Pakiranje robe Napomene: Dio sadržaja realizira se terenskom nastavom (posjet prodavaonicama, skladištima, sajmovima i sl.) te individualnim radom: kratka izlaganja, seminarski radovi, izrada zbirke uzoraka, izrada mentalnih mapa i plakata. Ostalo Metode i oblici rada: Metode: verbalne metode, vizualne metode, prakseološke metode, metode aktivnog učenja, metode učenja stvaranjem. Oblici: frontalni rad, individualni rad, rad u parovima, rad u skupini. Napomena: Izbor metoda i oblika rada za svaki nastavni sat određuje nastavnik prema nastavnim sadržajima, osobitosti polaznika te materijalnim i drugim uvjetima. Elementi i oblici praćenja i vrjednovanja polaznika: Elementi: usvojenost nastavnih sadržaja, primjena znanja, samostalnost u radu. Oblici: usmena provjera, pisana provjera, seminarski rad, projektni zadatak, e-učenje. Literatura Literatura za polaznike: Prema Katalogu obveznih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava Ministarstva znanosti i obrazovanja.
|
Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj |