2010-06-17 09:12:00

Posjeta Pivovari Osijek

Učenici četvrtog razreda EKOLOŠKIH TEHNIČARA 28.04. 2009. godine posjetili su
Pivovaru u Osijeku.

Što su  saznali?

Prvi zapisi o proizvodnji piva u Osijeku datiraju još iz davne 1664. godine i spominju gospodina Bauera kao prvog proizvođača koji je izučio zanat u Njemačkoj. Prva pivovara  podignuta je 1665. godine u osječkom predgrađu i godinu dana kasnije proizvodila je 56 akova ( otprilike 32 l )piva.
Danas je Pivovara d.d. locirana na Zelenom polju, Osijek i godišnje proizvodi 220 000 hl piva. Koliko je to, ako čovjek koji pije svakoga dana 13 boca piva za 60 godina isprazni spremnik od 1700 hl?
 Osječko pivo proizvodi se prema starom, originalnom receptu i prema uputama prvih majstora pivara. Njegova proizvodnja traje oko mjesec dana  kako bi se  sastojci sjedinili u vrhunskoj aromi piva u kakvom se nekoć uživalo.
Tradicionalni način proizvodnje odnosi se na uporabu kvalitetne vode iz vlastitih zdenaca, kvalitetnog ječma, kukuruza i hmelja i  dugotrajan proces pripreme.  Tehnološki proces proizvodnje sastoji se od preuzimanja i skladištenja sirovina, kuhanja sladovine, primarne fermentacije, maturacije, stabilizacije i filtracije piva, punjenja, pakiranja i skladištenja.
Kontrola kvalitete proizvoda vrši se  putem fizičko-kemijske, mikrobiološke i senzorske analitike koja je na najsuvremenijoj razini.
 U pogonima osječke pivovare proizvodi se svijetlo i crno pivo.
Svijetlo
Svijetlo pivo je lager pivo svijetlo zelene boje s 11,8% ekstrakta i 5% alkohola. Toči se u boce od 0,25l, 0,33l i 0,5l  limenke od 0,33l i 0,5l; PET ambalažu od 1l i 2l te bačve od 30l i 50l.
Crno
Crno pivo bogato je hranjivim sastojcima i ima 12% ekstrakta. Blago smećkaste je boje i toči se u boce od 0,33l i 0,5l, limenke od 0,5l i bačve od 30l.


Tehnička škola Nikole Tesle - Vukovar