preskoči na sadržaj

Zdravstvena škola Split

Login
NASTAVA NA DALJINU

E - DNEVNIK



Office 365

EDIT code school

BRINI O SEBI!

 




 

RAZGLEDNICA IZ VUKOVARA


CRVENI KRIŽ

e-Škole EDUKACIJA


EMA


 

Kalendar
« Siječanj 2025 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

MATURANTI

e-Škola

Pitaj ne skitaj

mladi-za-mlade2

 

Anketa
Što misliš o uvođenju e-Dnevnika u nastavu?





Forum
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Novosti iz CARNeta
PISARNICA/REFERADA

RADNO VRIJEME SA STRANKAMA 

  RADNIM DANOM
 
od 11:00 do 15:00 sati
 
Stranke se sa svojim zahtjevima trebaju prvo obratiti na e-mail
 split@zdravstvenaskola.hr
 
 

H N K

Brojač posjeta
Ispis statistike od 27. 10. 2009.

Ukupno: 5533036
Ovaj mjesec: 15120
Ovaj tjedan: 2032
Danas: 96
GKM

GRADSKO KAZALIŠTE MLADIH 

Gradska knjižnica

Vrijeme u Splitu

InfoZona

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
FARMACEUTI I SANITARCI U POSJETI INSTITUTU ZA JADRANSKE KULTURE I MELIORACIJU KRŠA
Autor: Tea Carić, 29. 11. 2024.

Učenici četvrtog razreda farmaceutskih tehničara s profesoricama iz stručnih predmeta su posjetili Institut za jadranske kulture i melioraciju krša 11.11.2024., a par dana ranije četvrti razred sanitarnih tehničara.

 

Na Institutu su učenike i profesore dočekali djelatnici koji su ih ugodno primili i ugostili. Doček je organizirala dr.sc. Tonka Ninčević Runjić. Cilj posjeta bio je učenicima približiti i pokazati primjenu znanja koju su stekli tijekom školovanja. Također djelatnici su nam pokazali djelatnosti kojima se bave na Institutu, a njihova misija je provođenje inovativnih istraživačkih projekata u području biotehničkih znanosti (poljoprivreda i šumarstvo), prijenos znanja korisnicima te sudjelovanje u akademskom obrazovanju s ciljem ekonomskog i socijalnog napretka zajednice te zaštite okoliša i tradicijskih vrijednosti. Atmosfera na Institutu bila je vesela. Učenici, profesori i djelatnici  stvorili su ugodno okruženje, a sudjelovanje u ovom projektu našoj školi nije nepoznato. Naša škola se može pohvaliti dugogodišnjom suradnjom sa Institutom.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100063656107756


Djelatnici su učenike upoznali s laboratorijem i aparaturom kojom se koriste u svom radu. Dr.sc. Marijana Popović provela je radionicu u kojoj su učenici izrađivali kreme za ruke od eteričnog ulja lavande i naranče. Učenici naše škole, pokazali su izvrsnu primjenu znanja koju su stekli tijekom školovanja što je pozitivno iznenadilo djelatnike Instituta koji.  Na Institutu, učenici su se susreli sa parnom destilacijom i hidro destilacijom pomoću koje se dobiva eterično ulje. Naučili su zbog čega je bolja primjena parne destilacije, razlike između ulja lavande i lavandina, o kvaliteti ulja, emulzijama i emulgatorima.

Djelatnicu su se pohvalili svojim istraživanjima biljnih vrsta kao što su: smilje, lavanda, dalmatinska kadulja, buhač itd. Na nekim od tih biljaka, djelatnici su doktorirali u svojim istraživačkim radovima. Naša voditeljica Tonka nam je otkrila kako imaju kolekciju biljaka i gdje se nalazi banka biljnih gena. Naime, bave se prikupljanjem genetskog materijala s ciljem očuvanja bioraznolikosti.

Učenici su posjetili i Laboratorij za preradu maslinovog ulja kojeg je predvodila dr.sc. Maja Jukić Špika, bivša učenica naše škole farmaceutskog smjera. Na Institutu postoje dva laboratorija za proizvodnju i analizu maslinovog ulja. Maslina je biljna vrsta koja je rasprostranjena na Mediteranu, a maslinovo ulje cijenjeno još od davnina. Svojim raznolikim sastavom masnih kiselina, fenolnih spojeva, vitamina i mnogih drugih spojeva ukazuje na povoljan učinak u prevenciji i liječenju mnogih bolesti. Na Institutu, učenici su vidjeli kako se ulje proizvodi i analizira. Naučili su koje sve kvalitete sadržava extra djevičansko maslinovo ulje te kako ga prepoznati. Pri kraju predavanja, učenici su kušali različite vrste maslinova ulja i ocjenjivali njihovu kvalitetu u Laboratoriju za senzoriku ulja.

Na samom kraju posjete, učenici su posjetili vinski podrum  koji se nalazi u Institutu, a predavanje je održao Luka Marinov mag.ing.hort. Tamo se provode  fizikalno-kemijske analize vina i drugih proizvoda od grožđa i vina te voćnih vina za potrebe stavljanja u promet. Bave se proizvodnjom crnog vina plavca i dobričića koji su genetski povezani, a Institut svoje vinograde posjeduje i u Kaštel Starom.

No, farmaceutski razred nije jedino bio u posjetu Instituta. Sanitarne tehničara dočekala je ispred vinskog podruma dr.sc. Ana Mucalo gdje su imali priliku na otvorenom raditi titraciju vina i čuti sve o plavcu malom, a kroz vrt sa mediteranskim biljem po suncu u razgled je povela Tonka, nakon čega je uslijedilo zanimljivo predavanje o začinima gdje su učenici mogli vidjeti, pomirisati i dodirnuti te čudesne tvari.

 

 

 

 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju