2012-02-22 12:48:02

Promo junior 2012. - Poreč

Natjecanje učenika ugostiteljskih škola u pripremanju slanih i slatkih jela kod stola gosta održano je 17. veljače 2012. u Poreču.

Učenici Anamaria Carek i Ivan Babić uz mentora stručnog učitelja Josipa Mudrog osvojili su 1. mjesto za slano jelo „ Pisanicu Veronika „ i slatko jelo „ Proljetna  pomrčina „.

Iskrene čestitke mentoru i učenicima na zlatnoj medalji.

Zanimljivo učeničko natjecanje u flambiranju odvijalo se u petak u porečkom Obrtničkom domu. Sedmu školsku godinu zaredom snage je odmjeravalo pet parova iz Turističko-ugostiteljske škole iz Splita, Ugostiteljsko-turističkog učilišta iz Zagreba, Ugostiteljske škole iz Opatije, Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Pule te Strukovne škole Eugena Kumičića iz Rovinja.

Čast otvaranja natjecanja i nastupa u revijalnom dijelu pripala je Steli Đujić i Marku Lesingeru, predstavnicima domaćina, porečke Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića. Za svoje predstavljanje odabrali su flambirani turnedo (mali biftek) na istarski te flambirane kruške Ming. Pred žiri i publiku u konferencijskoj dvorani izlazili su u dva navrata, flambirajući u tandemu najprije slano, a potom i slatko jelo po vlastitom izboru. Osim kvalitetno pripremljene hrane, učenici su trebali održati i atraktivan nastup.

 

Ocjenjivačku komisiju predvodila je Ankica Barolin, koordinatorica za posluživanje iz Valamarove tvrtke Riviera Adria, Zoran Čobanov, chef kuhinje iz brtoniškog San Rocca, Nevio Gašparini, stručni učitelj ugostiteljskog posluživanja u labinskoj Srednjoj školi Mate Blažine, novinarka Glasa Istre Vesna Medvedec i Vladimir Mofardin, direktor profitnog centra u Laguni Poreč.

Nakon zbrojenih svih bodova iz oba nastupa najboljim su u flambiranju proglašeni Ana Marija Carek i Ivan Babić iz zagrebačkog učilišta. Drugo mjesto pripalo je Tanji Radetić i Rebeki Tomišić iz rovinjske, treće Luki Matkoviću i Ivanu Suknjovu iz opatijske, četvrto Kristini Sirotić i Valentini Skoko iz pulske te peto Antei Bedalov i Ivoni Buzdov iz splitske škole.

 

Pobjednicima je pripao bokal posvećen Josipu Bestuliću, nekadašnjem stručnom učitelju ugostiteljskog posluživanja u porečkom TUŠ-u. Nagrada za kreativnost pripala je pulskim učenicama koje su u vatri pripremile pureću roladu i raviole "Moja nona". Promojunior je jedino istarsko natjecanje u flambiranju i jedno od rijetkih u Hrvatskoj.

preuzeto sa: www.glasistre.hr/lifestyle/enoigastro/vijest/348871


Ugostiteljsko - turističko učilište Zagreb