Tjedan školskog doručka
Autor: Kristina Perić, 2. 11. 2022.
Sredinom listopada slavimo Tjedan školskog doručka. Kao dio projekta Živjeti zdravo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo provodi aktivnosti zdravog školskog doručka. Cilj ovog projekta je osvijestiti važnost zdrave prehrane za pravilan rast i razvoj učenika. Posebnu ulogu u tome ima i priprema zdravog doručka. Kako stručnjaci navode, doručak nam treba osigurati dovoljno energije za ostatak dana i važno je što jedemo za doručak. Mnoštvo je savjeta kako isplanirati i pripremiti zdrav doručak. Potrebno je samo malo vremena, kreativnosti, truda i želje kako bi učenici unijeli sve potrebne hranjive tvari za uspješan dan.
U ovogodišnju proslavu uključili su se i učenici 6. b razreda sa svojom razrednicom Jasenkom Tisucki. Kako bi se upoznali s obilježjima ovogodišnjeg Tjedna školskog doručka, učenici su pogledali prezentaciju i pregledali promotivne materijale. Iako su u tom tjednu dio nastave održali na daljinu, učenici su aktivnosti uspješno proveli i kod kuće.
Osmislili su, pripremili i uslikali ili nacrtali svoje prijedloge zdravog doručka.
Učenici su potaknuli djelatnike i druge učenike u školi na promišljanje o hrani koju biramo, kako ju pripremamo, koliko hrane bacamo i sl.
Izradili su prigodne plakate kojima su ukrasili razredni pano. Proučili su i Nacionalne smjernice za prehranu učenika u osnovnim školama te su izradili i piramidu zdrave prehrane.
U razredu se više učenika aktivno bavi nekim sportom pa su rado ispunili upitnik s pitanjima što doručkuju, paze li što jedu, što piju prije i poslije treninga, slušaju li kakve savjete o zdravoj prehrani i koliko im je važno kako se hrane.
Učenici uglavnom jedu pahuljice s mlijekom, jaja, voće i najčešće piju vodu ili čaj. Svojim savjetima potaknuli su ostale učenike na promjene u svakodnevnoj prehrani, ali i na važnost bavljenja sprotskim aktivnostima.
Kako bi se bolje upoznali s radom školske kuhinje, učenici su razgovarali sa školskim kuharom Davidom Žalcem. Kuhar je istaknuo kako se u kuhinji dnevno priprema 240 obroka. Ništa mu nije teško pripremiti, a važno mu je da se učenici zdravo hrane. Također, naglasio je da ne voli kada se hrana baca, nego je bolje višak podijeliti drugim učenicima. Neki učenici su podijelili svoje primjere doručka koje znaju samostalno prirediti kod kuće, a voljeli bi da ih uskoro pronađu i u jelovniku školske kuhinje.
Zanimljivim aktivnostima koje smo proveli učenici su se prisjetili koliku ulogu ima zdrava prehrana u njihovom životu. Svojim zanimljvim kulinarskim prijedlozima potaknuli su na promjene i druge učenike te djelatnike škole. Uspješno su ostvarili ishode opisivanje pravilne prehrane i usvajanje stava o prehrani primjerenoj dobi i razvoju. Opisali su važnost i način prilagođavanja prehrane godišnjem dobu ili podneblju kraja u kojemu žive.
Jasenka Tisucki, prof.
Dnevni tisak |
Razno |
> Općina Ivankovo |
> Net hr |
Škola |
> Škole hr |
> Matice-prijava |
> AZOO |
> CARNet |
« Rujan 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |