Ovih dana u predvorju škole mogli ste vidjeti uratke naših sedmaša koji su napravili vlastite kristale kristale šećera, natrijeva klorida i modre galice.
Uživali smo u ovom jednostavnom, ali poučnom kuhinjskom eksperimentu koji je jednako sladak za raditi koliko i za jesti ( ali ne svi, naravno). Nastali kristali su vrlo impresivni te nam mogu poslužiti kao ukras. U pokusu smo postupkom kristalizacije odvojili sastojke homogene smjese kuhinjske soli, šećera, modre galice i vode. Tijekom nekoliko dana voda je polagano hlapjela, a kuhinjska sol, šećer i modra galica su se u obliku pravilnih tijela, kristala, hvatala na obješenu nit.
Kristalizacija je izlučivanje kristala iz otopine. Veličina i oblik kristala ovise o brzini kristalizacije. Kristalizacija i poznavanje njezinih uvjeta važni su za proizvodnju različitih kristala koji se koriste u suvremenim tehnologijama npr. u laserima ili u vodičima u računalu.
mr.sc. Biljana Pavić