U sklopu redovitog programa nastave prirode učenici 5.a i 5.b razreda 14. prosinca 2015. godine imali su zanimljive radionice. Stečeno znanje s prethodnog sata trebali su praktično primijeniti. Imali su zadatak kod kuće prikupiti iz kataloga slike s namirnicama podrijetlom iz Hrvatske, u skupinama izraditi piramidu i donijeti u školu voće koje najviše vole. Cilj radionice bio je prepoznati načela zdrave prehrane i stvoriti pravilne prehrambene navike.
Svaki razred bio je podijeljen u 4 skupine. Dvije skupine izrađivale su novu piramidu zdrave prehrane. Jedna je pravila tanjur pravilne prehrane, a jedna voćnu salatu od voća kojeg su donijeli svi učenici i učiteljica. Tanjur je odraz prehrambenih smjernica koje govore o namirnicama čiji je unos potrebno povećati, namirnicama čiji je unos potrebno smanjiti i o važnosti kontrole unosa kalorija. Smjernice tanjura glase:
- Neka polovicu tanjura ispuni voće i povrće
- Neka barem polovinu ukupnog unosa žitarica čine cjelovite žitarice
- Umjesto punomasnog mlijeka i mliječnih proizvoda uputno je unositi obrane proizvode
- Pripaziti na unos soli odnosno natrija u hrani kod proizvoda kao što su juhe iz vrećice, kruh i peciva i gotova jela
- Žeđ gasiti vodom, a ne slatkim napitcima
- Uživati u hrani, ali smanjiti porcije i ne prejedati se
Na kraju su svi kušali najbolju voćnu salatu na svijetu i uživali u ostatku sata prirode analizirajući izrađene piramide i tanjur pravilne prehrane.
mr.sc. Biljana Pavić