Projekt Bis3ći nastavlja se i ove školske godine
Autor: Sandra Vrbešić, 24. 10. 2013.
Pojekt Bistrići nastavlja se i u ovoj školskoj godini s novom grupom učenika četvrtog razreda iz Ivanova, Podravske Moslavine i Viljeva. Radionice se održavaju svake druge srijede u A smjeni po dva sata. U radu radionica sudjeluje devet učenika i voditeljica psihologinja Sandra Vrbešić.
U srijedu, 23.10.2013. su Bistrići povodom nedavnog Svjetskog dana hrane i Dana zahvalnosti za plodove Zemlje proveli eksperiment pod nazivom Trebamo li znati što jedemo da bismo znali što jedemo?
Učenici su izvlačenjem papirića raspoređeni u tri eksperimentalne skupine.
U prvoj skupini ispitanici su kušali hranu bez vidne kontrole, u drugoj skupini učenici nisu imali vidnu i njušnu kontrolu, a u trećoj skupini učenici su imali povez preko očiju i zatvorene nosnice, a putem štapića hranu u usta stavljao im je drugi učenik. Ispitanici su govorili koju hranu su kušali. Odgovore smo bilježili u protokol.
Pokazalo se da od devet učenika samo je jedan učenik uspio prepoznati svih deset okusa : jabuka, kivi, mandarina,krumpir, mrkva, kruh, paprika, banana, flips i grožđe. Jabuku i flips su svi učenici prepoznali, okus mandarine prepoznalo je samo četvoro učenika, a grožđa samo jedan učenik.
Eksperimentom smo pokazali koliko su za prepoznavanje onoga što jedemo važne informacije iz različitih osjetnih organa, ali i naše znanje i navike. I na kraju smo dobili odgovor na postavljeno pitanje na početku eksperimenta da je VAŽNO da znamo što jedemo da bismo znali što jedemo!
« Rujan 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Dnevni tisak |
Obrazovanje |
Ukupno: 225569
Danas: 91