Cilj projekta:
Osnovni cilj projekta je spoznati i poticati ljubav prema kulturnoj baštini zavičaja te potaknuti učenike na predano i aktivno sudjelovanje u očuvanju iste.
- istražiti najčešće sorte voća i povrća
- upoznati postupke uzgoja sjemena i sadnica povrća i voća
- razumijevanje prirodnih procesa i njihove važnosti, te razvijanje ekološke svijesti kod učenika
- upoznati kalendar radova u vrtu
- aktivno sudjelovati u pripremi i obradi vrta
- istražiti tradicionalna jela viljevačkog kraja
- spoznati važnost zdrave prehrane i njen utjecaj na pravilan rast i razvoj
- upoznati postupak pripreme tradicionalnih jela viljevačkog kraja
- aktivno sudjelovati u pripremi kuhanog jela
- spoznati važnost konzumiranja kuhanog obroka i njegov utjecaj na organizam
- izraditi kuharicu tradicionalnih jela viljevačkog kraja
- spoznati važnost djelovanja udruga lokalne zajednice
- suradnja s udrugama lokalne zajednice
- humanitarni rad / posjet, intervju i druženje sa starijim mještanima
- prepoznavanje važnosti dobronamjernoga djelovanja prema ljudima i prirodi, uzgoj zdrave hrane
- čuvanje tradicije slavonskog sela, starih jela, narodnog veza, običaja, narodne nošnje...
- stjecanje praktičnih vještina, radnih navika i osposobljavanje za život
- izgradnja zdrave, samopouzdane, kreativne, produktivne, proaktivne, zadovoljne i odgovorne osobe sposobne za suradnju i doprinos zajednici
Osnovni korisnici projekta su učenici razredne nastave matične škole.
U projektu, osim učenika, sudjeluju i njihovi roditelji, članovi Udruge kuhara tradicionalnih jela „Vrećari“ Viljevo, članice Udruge žena Ruže i stariji mještani Viljeva koji će biti osnovni izvor informacija važnih za provođenje istraživanja i prikupljanje podataka.
Posjetitelji školskog sajma koji će na sajmu biti upoznati s radom izvannastavne aktivnosti Vrijedne ruke.
Pozdrav proljeću
Autor: Marijana Lazar, 21. 3. 2024.
Milina je otići u šumu i polja i gledati cvijeće različitih boja. Visibabe, šafrani, šumarice bijele, jaglaci žuti, suncu se vesele. S neba nas grije, priroda se budi, u proljetnoj radosti uživaju i biljke i ljudi.
I mi smo uživali u proljetnoj radosti i u četvrtak, 21. ožujka 2024. poželjeli dobrodošlicu proljeću.
Učenici i učitelji razredne nastave matične škole posjetili su voćnjak obitelji Marijančević i zorno učili o radovima u voćnjaku u proljeće.
Tijekom šetnje do voćnjaka promatrali smo okoliš i nabrajali promjene u prirodi te ponovili sve što smo naučili o proljeću ( kad počinje, kakvi su dan i noć prvog dana proljeća, kako zovemo prvi dan proljeća, koje se promjene događaju u prirodi … ).
Naš domaćin, Ivan Marijančević proveo nas je kroz voćnjak. Zadatak je bio promotriti cvjetove na granama i prepoznati voćke. Promatrali smo i različite nasade lješnjaka te razliku cvijeta lijeske i nektarine. Naučili smo razlikovati plodne grane i vodopije te smo se okušali u orezivanju i uređivanju krošnje voćke kako bi urod bio bogatiji i kvalitetniji.
Uslijedio je najzanimljiviji dio dana, druženje s članovima Udruge kuhara tradicionalnih jela „Vrećari“ i samostalna priprema hrane.
Ovo je ujedno bila i prva zajednička aktivnost u sklopu projekta “Tradicionalna jela viljevačkog kraja – od sjemena do ukusnog obroka” .
Učenici su učili kako samostalno ispeći kobasice i slaninu na ražnju.
Okrjepa je bila najslasnija do sad jer su je učenici samostalno pripremili i u cijelosti pojeli.
Kratko smo se odmorili i zabavili igrom u voćnjaku.
Dan je bio ispunjen zanimljivim aktivnostima!
Marijana Lazar, učiteljica RN
« Rujan 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Dnevni tisak |
Obrazovanje |