preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ante Starčevića Viljevo

Tradicionalna jela viljevačkog kraja - Od sjemena do slasnog obroka

Cilj projekta:

Osnovni cilj projekta je spoznati i poticati ljubav prema kulturnoj baštini zavičaja te potaknuti učenike na predano i aktivno sudjelovanje u očuvanju iste.

  • istražiti najčešće sorte voća i povrća
  • upoznati postupke uzgoja sjemena i sadnica povrća i voća
  • razumijevanje prirodnih procesa i njihove važnosti, te razvijanje ekološke svijesti kod učenika
  • upoznati kalendar radova u vrtu
  • aktivno sudjelovati u pripremi i obradi vrta
  • istražiti tradicionalna jela viljevačkog kraja
  • spoznati važnost zdrave prehrane i njen utjecaj na pravilan rast i razvoj
  • upoznati postupak pripreme tradicionalnih jela viljevačkog kraja
  • aktivno sudjelovati u pripremi kuhanog jela
  • spoznati važnost konzumiranja kuhanog obroka i njegov utjecaj na organizam
  • izraditi kuharicu tradicionalnih jela viljevačkog kraja
  • spoznati važnost djelovanja udruga lokalne zajednice
  • suradnja s udrugama lokalne zajednice
  • humanitarni rad / posjet, intervju i druženje sa starijim mještanima
  • prepoznavanje važnosti dobronamjernoga djelovanja prema ljudima i prirodi, uzgoj zdrave hrane
  • čuvanje tradicije slavonskog sela, starih jela, narodnog veza, običaja, narodne nošnje...
  • stjecanje praktičnih vještina, radnih navika i osposobljavanje za život
  • izgradnja zdrave, samopouzdane, kreativne, produktivne, proaktivne, zadovoljne i odgovorne osobe sposobne za suradnju i doprinos zajednici

Osnovni korisnici projekta su učenici razredne nastave matične škole.

U projektu, osim učenika, sudjeluju i njihovi roditelji, članovi Udruge kuhara tradicionalnih jela „Vrećari“ Viljevo, članice Udruge žena Ruže i stariji mještani Viljeva koji će biti osnovni izvor informacija važnih za provođenje istraživanja i prikupljanje podataka.

Posjetitelji školskog sajma koji će na sajmu biti upoznati s radom izvannastavne aktivnosti Vrijedne ruke.


Vijesti

PROJEKT: "Tradicionalna jela viljevačkog kraja - od sjemena do ukusnog obroka", 2. aktivnost

Autor: Marijana Lazar, 2. 5. 2024.

U utorak, 30. travnja 2024. na nogometnom igralištu NK Viljevo, bilo je veselo i radno. Realizirali smo drugu zajedničku aktivnost s našim projektnim partnerima.

Učili smo kuhati grah u kotliću i praviti domaće taške s pekmezom od šljiva.

Tijekom prvog polugodišta tekuće školske godine provodili smo istraživanje o jelima koja su spremali naši stari. Od svih prikupljenih recepata i nabrojanih jela, kao najlakša jela za prve kulinarske korake pokazali su se grah i taške.

Kroz pripremu graha vodili su nas Vrećari, a taške su nas učile praviti Ruže.

Na igralištu smo se okupili u 14 sati i prionuli na posao. Predsjednik Udruge kuhara tradicionalnih jela Vrećari, Mirko Klopotan opisao je učenicima korak po korak pripremu graha u kotliću. Učenici su sudjelovali u čišćenju luka i mrkve, rezanju kobasica i pozorno su promatrali što naš demonstrator radi.

Kad smo pristavili grah, učenici su se uputili k predstavnicama Udruge žena Ruže. Teta Spomenka, predsjednica udruge, detaljno je opisivala učenicima koje sastojke trebaju kako bi umijesili fino i meko tijesto za taške. Objasnila im je da su se tradicionalne taške punile isključivo pekmezom od šljiva. Kad je tijesto odmorilo, učenici su zasukali rukave i vješto s našim demonstratoricama punili slatke taške.

 

 

 

U vremenu zakuhavanja graha i taški, učenike su volonteri Gradskog društva Crveni križ iz Donjeg Miholjca obučili što učiniti kad se ozlijedimo u kuhinji. Jer se u pripremi jela koriste oštri predmeti, kipuća voda i nezgode tijekom kuhanja su moguće.

Bližio se trenutak zgotovljavanja jela te su učenici naučili što je „ proljani grah “ i kušali predjelo, " kruha s masti ".

Jedna od varijanti pripreme graha koji se kuhao na veliko u domaćinstvu te su ga ukućani konzumirali nekoliko dana u raznim kombinacijama. Učenicima je bilo ukusno, a neki i danas tako jedu grah kod svojih djedova i baka.

 

Prije samog zgotovljavanja taški, teta Spomenka nam je pokazala kako pravi prezle od starog domaćeg kruha i kako njima ukrašava / oblači taške.

Miris zgotovljenih jela širio se prostorom u kojem smo boravili. Gladni učenici prionuli su na pripremu prostora za blagovanje. Kad je sve bilo spremno za degustaciju oprali su ruke i strpljivo čekali svoju porciju.

Grah je bio glavno jelo, a slatke taške desert.

Nakon blagovanja zahvalili smo našim demonstratorima i izrazili želju da sljedeću aktivnost realiziramo što prije jer nema slađeg nego učiti i samostalno pripremiti slasni objed.

Zahvaljujemo predstavnicima partnerskih udruga i volonterima Gradskog društva Crvenog križa Donji Miholjac na dinamičnom, zanimljivom i poučnom poslijepodnevu.




 

Dabrica u školi

UDŽBENICI
RASPORED

Priloženi dokumenti:
rs AB.pdf

JELOVNIK ZA TEKUĆI MJESEC

Priloženi dokumenti:
RUJAN, 2024.pdf

UČITELJI/NASTAVNICI

UČENICI I RODITELJI

Kalendar
« Rujan 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Korisni linkovi


Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola Ante Starčevića Viljevo / Kralja Tomislava 1, HR-31531 Viljevo / os-astarcevica-viljevo.skole.hr / ured@os-astarcevica-viljevo.skole.hr
preskoči na navigaciju