Cilj projekta:
Osnovni cilj projekta je spoznati i poticati ljubav prema kulturnoj baštini zavičaja te potaknuti učenike na predano i aktivno sudjelovanje u očuvanju iste.
- istražiti najčešće sorte voća i povrća
- upoznati postupke uzgoja sjemena i sadnica povrća i voća
- razumijevanje prirodnih procesa i njihove važnosti, te razvijanje ekološke svijesti kod učenika
- upoznati kalendar radova u vrtu
- aktivno sudjelovati u pripremi i obradi vrta
- istražiti tradicionalna jela viljevačkog kraja
- spoznati važnost zdrave prehrane i njen utjecaj na pravilan rast i razvoj
- upoznati postupak pripreme tradicionalnih jela viljevačkog kraja
- aktivno sudjelovati u pripremi kuhanog jela
- spoznati važnost konzumiranja kuhanog obroka i njegov utjecaj na organizam
- izraditi kuharicu tradicionalnih jela viljevačkog kraja
- spoznati važnost djelovanja udruga lokalne zajednice
- suradnja s udrugama lokalne zajednice
- humanitarni rad / posjet, intervju i druženje sa starijim mještanima
- prepoznavanje važnosti dobronamjernoga djelovanja prema ljudima i prirodi, uzgoj zdrave hrane
- čuvanje tradicije slavonskog sela, starih jela, narodnog veza, običaja, narodne nošnje...
- stjecanje praktičnih vještina, radnih navika i osposobljavanje za život
- izgradnja zdrave, samopouzdane, kreativne, produktivne, proaktivne, zadovoljne i odgovorne osobe sposobne za suradnju i doprinos zajednici
Osnovni korisnici projekta su učenici razredne nastave matične škole.
U projektu, osim učenika, sudjeluju i njihovi roditelji, članovi Udruge kuhara tradicionalnih jela „Vrećari“ Viljevo, članice Udruge žena Ruže i stariji mještani Viljeva koji će biti osnovni izvor informacija važnih za provođenje istraživanja i prikupljanje podataka.
Posjetitelji školskog sajma koji će na sajmu biti upoznati s radom izvannastavne aktivnosti Vrijedne ruke.
PROJEKT: "Tradicionalna jela viljevačkog kraja - od sjemena do ukusnog obroka", 2. aktivnost
Autor: Marijana Lazar, 2. 5. 2024.
U utorak, 30. travnja 2024. na nogometnom igralištu NK Viljevo, bilo je veselo i radno. Realizirali smo drugu zajedničku aktivnost s našim projektnim partnerima. Učili smo kuhati grah u kotliću i praviti domaće taške s pekmezom od šljiva.
Tijekom prvog polugodišta tekuće školske godine provodili smo istraživanje o jelima koja su spremali naši stari. Od svih prikupljenih recepata i nabrojanih jela, kao najlakša jela za prve kulinarske korake pokazali su se grah i taške.
Kroz pripremu graha vodili su nas Vrećari, a taške su nas učile praviti Ruže.
Na igralištu smo se okupili u 14 sati i prionuli na posao. Predsjednik Udruge kuhara tradicionalnih jela Vrećari, Mirko Klopotan opisao je učenicima korak po korak pripremu graha u kotliću. Učenici su sudjelovali u čišćenju luka i mrkve, rezanju kobasica i pozorno su promatrali što naš demonstrator radi.
Kad smo pristavili grah, učenici su se uputili k predstavnicama Udruge žena Ruže. Teta Spomenka, predsjednica udruge, detaljno je opisivala učenicima koje sastojke trebaju kako bi umijesili fino i meko tijesto za taške. Objasnila im je da su se tradicionalne taške punile isključivo pekmezom od šljiva. Kad je tijesto odmorilo, učenici su zasukali rukave i vješto s našim demonstratoricama punili slatke taške.
U vremenu zakuhavanja graha i taški, učenike su volonteri Gradskog društva Crveni križ iz Donjeg Miholjca obučili što učiniti kad se ozlijedimo u kuhinji. Jer se u pripremi jela koriste oštri predmeti, kipuća voda i nezgode tijekom kuhanja su moguće.
Bližio se trenutak zgotovljavanja jela te su učenici naučili što je „ proljani grah “ i kušali predjelo, " kruha s masti ".
Jedna od varijanti pripreme graha koji se kuhao na veliko u domaćinstvu te su ga ukućani konzumirali nekoliko dana u raznim kombinacijama. Učenicima je bilo ukusno, a neki i danas tako jedu grah kod svojih djedova i baka.
Prije samog zgotovljavanja taški, teta Spomenka nam je pokazala kako pravi prezle od starog domaćeg kruha i kako njima ukrašava / oblači taške.
Miris zgotovljenih jela širio se prostorom u kojem smo boravili. Gladni učenici prionuli su na pripremu prostora za blagovanje. Kad je sve bilo spremno za degustaciju oprali su ruke i strpljivo čekali svoju porciju.
Grah je bio glavno jelo, a slatke taške desert.
Nakon blagovanja zahvalili smo našim demonstratorima i izrazili želju da sljedeću aktivnost realiziramo što prije jer nema slađeg nego učiti i samostalno pripremiti slasni objed.
Zahvaljujemo predstavnicima partnerskih udruga i volonterima Gradskog društva Crvenog križa Donji Miholjac na dinamičnom, zanimljivom i poučnom poslijepodnevu.
« Rujan 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Dnevni tisak |
Obrazovanje |