preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ante Starčevića Viljevo

Tradicionalna jela viljevačkog kraja - Od sjemena do slasnog obroka

Cilj projekta:

Osnovni cilj projekta je spoznati i poticati ljubav prema kulturnoj baštini zavičaja te potaknuti učenike na predano i aktivno sudjelovanje u očuvanju iste.

  • istražiti najčešće sorte voća i povrća
  • upoznati postupke uzgoja sjemena i sadnica povrća i voća
  • razumijevanje prirodnih procesa i njihove važnosti, te razvijanje ekološke svijesti kod učenika
  • upoznati kalendar radova u vrtu
  • aktivno sudjelovati u pripremi i obradi vrta
  • istražiti tradicionalna jela viljevačkog kraja
  • spoznati važnost zdrave prehrane i njen utjecaj na pravilan rast i razvoj
  • upoznati postupak pripreme tradicionalnih jela viljevačkog kraja
  • aktivno sudjelovati u pripremi kuhanog jela
  • spoznati važnost konzumiranja kuhanog obroka i njegov utjecaj na organizam
  • izraditi kuharicu tradicionalnih jela viljevačkog kraja
  • spoznati važnost djelovanja udruga lokalne zajednice
  • suradnja s udrugama lokalne zajednice
  • humanitarni rad / posjet, intervju i druženje sa starijim mještanima
  • prepoznavanje važnosti dobronamjernoga djelovanja prema ljudima i prirodi, uzgoj zdrave hrane
  • čuvanje tradicije slavonskog sela, starih jela, narodnog veza, običaja, narodne nošnje...
  • stjecanje praktičnih vještina, radnih navika i osposobljavanje za život
  • izgradnja zdrave, samopouzdane, kreativne, produktivne, proaktivne, zadovoljne i odgovorne osobe sposobne za suradnju i doprinos zajednici

Osnovni korisnici projekta su učenici razredne nastave matične škole.

U projektu, osim učenika, sudjeluju i njihovi roditelji, članovi Udruge kuhara tradicionalnih jela „Vrećari“ Viljevo, članice Udruge žena Ruže i stariji mještani Viljeva koji će biti osnovni izvor informacija važnih za provođenje istraživanja i prikupljanje podataka.

Posjetitelji školskog sajma koji će na sajmu biti upoznati s radom izvannastavne aktivnosti Vrijedne ruke.


Vijesti

PROJEKT: "Tradicionalna jela viljevačkog kraja - od sjemena do ukusnog obroka", 3. aktivnost

Autor: Marijana Lazar, 7. 6. 2024.

U četvrtak, 6. lipnja 2024. na nogometnom igralištu NK Viljevo ponovo je bilo veselo i radno.

Realizirali smo treću zajedničku aktivnost s našim projektnim partnerima.

Učili smo kuhati paprikaš, pekmez od marelica i peći palačinke.

 

 

Jedno od tradicionalnih jela viljevačkog kraja, koje se spremalo u prilikama slavlja i većih okupljanja je paprikaš. Stoga smo paprikaš izabrali za sljedeću deliciju koju ćemo učiti kuhati.

Kako je vrijeme dozrijevanja sezonskog voća, a berba marelica je bila u tijeku odlučili smo kuhati pekmez od marelica i pripremiti djeci vrlo drag desert, palačinke.

U radu su nam pomogli Vrećari te učiteljice Matea Vincetić i Kristina Vincetić.

Na igralištu smo se okupili u 14 sati i prionuli na posao.

Predsjednik Udruge kuhara tradicionalnih jela Vrećari, Mirko Klopotan opisao je učenicima što je to paprikaš, zašto se tako zove i kakav su paprikaš spremali naši stari. Učenici su naučili da je za paprikaš potrebna veća količina crvenog luka, koji je naš demonstrator prethodno pripremio i na laganoj vatri prodinstao. Zatim je dodao slatku mljevenu papriku za okus i boju te meso.

 

Kad smo pristavili paprikaš, prionuli smo na pranje zrelih marelica. Učiteljica Zdravka Kopić učenike je uputila kako treba kalati marelice i kako ih temeljito očistiti i pripremiti za pekmez. Učenici su naučili i koja je razlika između pekmeza, marmelade i džema. Kada su marelice bile spremne za obradu valjalo ih je izvagati i pripremiti dobar omjer sastojaka kako bi naš pekmez bio što ukusniji.

 

 

Dok je učiteljica Zdravka budno nadzirala pekmez, učenici su se uputili k učiteljici Matei koja ih je naučila koji su sastojci potrebni za pripremanje palačinki te kako dobro izraditi smjesu za palačinke.

 

Kad je krenulo pečenje palačinki došlo je i vrijeme za dodavanje posebnog dodatka paprikašu, ukuhavanje finih domaćih noklica.

Učenici su pod budnim okom učiteljice Kristine i našeg Vrećara Mirka, pažljivo ukuhavali noklice.

 

Bilo je potrebno neko vrijeme kako bi se jelo zgotovilo, prohladilo i bilo spremno za kušanje i objedovanje te smo to vrijeme iskoristili za sportske aktivnosti.

S nestrpljenjem smo čekali u redu da kušamo nove stare delicije.

Zdjelice s paprikašem su se brzo praznile, a slatke i meke palačinke punjene pekmezom od marelica su nas čekale.

Pekmez koji smo skuhali, a nismo potrošili predali smo našim školskim kuharima koji će nam posljednji nastavni tjedan pripremiti desert kako bismo počastili i ostale učenike naše škole proizvodom koji smo sami pripremili.

Na kraju bogatog dana zahvalili smo našim projektnim partnerima Vrećarima,  učiteljicama Matei i Kristini na pomoći te smo dogovorili da ćemo ovakva poučna druženja nastaviti i sljedeće školske godine.

 




 

Dabrica u školi

UDŽBENICI
RASPORED

Priloženi dokumenti:
rs AB.pdf

JELOVNIK ZA TEKUĆI MJESEC

Priloženi dokumenti:
RUJAN, 2024.pdf

UČITELJI/NASTAVNICI

UČENICI I RODITELJI

Kalendar
« Rujan 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Korisni linkovi


Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola Ante Starčevića Viljevo / Kralja Tomislava 1, HR-31531 Viljevo / os-astarcevica-viljevo.skole.hr / ured@os-astarcevica-viljevo.skole.hr
preskoči na navigaciju