Cilj projekta:
Osnovni cilj projekta je spoznati i poticati ljubav prema kulturnoj baštini zavičaja te potaknuti učenike na predano i aktivno sudjelovanje u očuvanju iste.
- istražiti najčešće sorte voća i povrća
- upoznati postupke uzgoja sjemena i sadnica povrća i voća
- razumijevanje prirodnih procesa i njihove važnosti, te razvijanje ekološke svijesti kod učenika
- upoznati kalendar radova u vrtu
- aktivno sudjelovati u pripremi i obradi vrta
- istražiti tradicionalna jela viljevačkog kraja
- spoznati važnost zdrave prehrane i njen utjecaj na pravilan rast i razvoj
- upoznati postupak pripreme tradicionalnih jela viljevačkog kraja
- aktivno sudjelovati u pripremi kuhanog jela
- spoznati važnost konzumiranja kuhanog obroka i njegov utjecaj na organizam
- izraditi kuharicu tradicionalnih jela viljevačkog kraja
- spoznati važnost djelovanja udruga lokalne zajednice
- suradnja s udrugama lokalne zajednice
- humanitarni rad / posjet, intervju i druženje sa starijim mještanima
- prepoznavanje važnosti dobronamjernoga djelovanja prema ljudima i prirodi, uzgoj zdrave hrane
- čuvanje tradicije slavonskog sela, starih jela, narodnog veza, običaja, narodne nošnje...
- stjecanje praktičnih vještina, radnih navika i osposobljavanje za život
- izgradnja zdrave, samopouzdane, kreativne, produktivne, proaktivne, zadovoljne i odgovorne osobe sposobne za suradnju i doprinos zajednici
Osnovni korisnici projekta su učenici razredne nastave matične škole.
U projektu, osim učenika, sudjeluju i njihovi roditelji, članovi Udruge kuhara tradicionalnih jela „Vrećari“ Viljevo, članice Udruge žena Ruže i stariji mještani Viljeva koji će biti osnovni izvor informacija važnih za provođenje istraživanja i prikupljanje podataka.
Posjetitelji školskog sajma koji će na sajmu biti upoznati s radom izvannastavne aktivnosti Vrijedne ruke.
PROJEKT: "Tradicionalna jela viljevačkog kraja - od sjemena do ukusnog obroka", 3. aktivnost
Autor: Marijana Lazar, 7. 6. 2024.
U četvrtak, 6. lipnja 2024. na nogometnom igralištu NK Viljevo ponovo je bilo veselo i radno. Realizirali smo treću zajedničku aktivnost s našim projektnim partnerima. Učili smo kuhati paprikaš, pekmez od marelica i peći palačinke.
Jedno od tradicionalnih jela viljevačkog kraja, koje se spremalo u prilikama slavlja i većih okupljanja je paprikaš. Stoga smo paprikaš izabrali za sljedeću deliciju koju ćemo učiti kuhati.
Kako je vrijeme dozrijevanja sezonskog voća, a berba marelica je bila u tijeku odlučili smo kuhati pekmez od marelica i pripremiti djeci vrlo drag desert, palačinke.
U radu su nam pomogli Vrećari te učiteljice Matea Vincetić i Kristina Vincetić.
Na igralištu smo se okupili u 14 sati i prionuli na posao.
Predsjednik Udruge kuhara tradicionalnih jela Vrećari, Mirko Klopotan opisao je učenicima što je to paprikaš, zašto se tako zove i kakav su paprikaš spremali naši stari. Učenici su naučili da je za paprikaš potrebna veća količina crvenog luka, koji je naš demonstrator prethodno pripremio i na laganoj vatri prodinstao. Zatim je dodao slatku mljevenu papriku za okus i boju te meso.
Kad smo pristavili paprikaš, prionuli smo na pranje zrelih marelica. Učiteljica Zdravka Kopić učenike je uputila kako treba kalati marelice i kako ih temeljito očistiti i pripremiti za pekmez. Učenici su naučili i koja je razlika između pekmeza, marmelade i džema. Kada su marelice bile spremne za obradu valjalo ih je izvagati i pripremiti dobar omjer sastojaka kako bi naš pekmez bio što ukusniji.
Dok je učiteljica Zdravka budno nadzirala pekmez, učenici su se uputili k učiteljici Matei koja ih je naučila koji su sastojci potrebni za pripremanje palačinki te kako dobro izraditi smjesu za palačinke.
Kad je krenulo pečenje palačinki došlo je i vrijeme za dodavanje posebnog dodatka paprikašu, ukuhavanje finih domaćih noklica.
Učenici su pod budnim okom učiteljice Kristine i našeg Vrećara Mirka, pažljivo ukuhavali noklice.
Bilo je potrebno neko vrijeme kako bi se jelo zgotovilo, prohladilo i bilo spremno za kušanje i objedovanje te smo to vrijeme iskoristili za sportske aktivnosti.
S nestrpljenjem smo čekali u redu da kušamo nove stare delicije.
Zdjelice s paprikašem su se brzo praznile, a slatke i meke palačinke punjene pekmezom od marelica su nas čekale.
Pekmez koji smo skuhali, a nismo potrošili predali smo našim školskim kuharima koji će nam posljednji nastavni tjedan pripremiti desert kako bismo počastili i ostale učenike naše škole proizvodom koji smo sami pripremili.
Na kraju bogatog dana zahvalili smo našim projektnim partnerima Vrećarima, učiteljicama Matei i Kristini na pomoći te smo dogovorili da ćemo ovakva poučna druženja nastaviti i sljedeće školske godine.
« Rujan 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Dnevni tisak |
Obrazovanje |