"Dok ne cijenite sebe, nećete cijeniti ni svoje vrijeme. Dok ne cijenite svoje vrijeme, nećete ništa učiniti s njim."
M. Scott Peck : Citati o vremenu
Eko panoi ožujak
Sve eko panoe možete pogledati klikom na OVDJE
PRVI SVJETSKI RAT
Globalnoj inicijativi Happy pridružili su se i učenici naše školi filmom izrađenim na satu informatike.
Film izradile Ana Guja i Sofija Ritta Bojčić
JUTARNJA SMJENA
VELIKI ODMOR 10.25 – 10.45
POSLIJEPODNEVNA SMJENA
VELIKI ODMOR 16.25 – 16.45
|
„Tjedan školskog doručka” je nacionalna inicijativa koja se provodi svakog listopada s ciljem podizanja svijesti o važnosti zdravog doručka i promicanju uravnoteženih prehrambenih navika. Ove godine, tema akcije bila je „Doručak za pet”, a osnovni cilj bio je edukacija učenika o zdravoj prehrani, s naglaskom na svakodnevnu konzumaciju voća i povrća. Posebna pažnja posvećena je preporuci da djeca pojedu barem pet porcija voća i povrća dnevno, čime se doprinosi očuvanju zdravlja i poticanju pravilnog rasta i razvoja.
Aktivnosti provedene u Osnovnoj školi Bijaći
U Osnovnoj školi Bijaći, akcija „Tjedan školskog doručka” provedena je u razrednim odjelima s produženim boravkom, uz suradnju školske kuhinje i učiteljica. Zajedno su organizirali niz edukativnih i praktičnih aktivnosti vezanih uz zdravu prehranu.
1. Priprema školskih obroka
Školski kuhari su pripremili posebne obroke koji su uključivali raznovrsno voće i povrće, čime su učenici imali priliku probati nova, zdrava jela. Svaki obrok sadržavao je barem jednu porciju voća ili povrća, usklađenu s temom akcije.
2. Edukativne aktivnosti
Učiteljice su u školskoj kuhinji organizirale aktivnosti u kojima su učenici aktivno sudjelovali. Kroz zajedničko pripremanje voćnih salata, učenici su učili o važnosti uključivanja voća i povrća u svakodnevnu prehranu. Jedna od najzabavnijih aktivnosti bila je pečenje zdravih kolača, u kojima su se koristili sastojci poput integralnog brašna, mrkve, sušenog voća i orašastih plodova. Djeca su se upoznala s načinima pripreme ukusnih, ali i nutritivno vrijednih slastica.
3. Razgovori i rasprave o zdravoj prehrani
Učiteljice su organizirale rasprave o važnosti voća i povrća za zdravlje, potičući učenike da dijele svoja iskustva o prehrambenim navikama kod kuće. Ove rasprave omogućile su učenicima da dublje razumiju zašto je važno redovito jesti voće i povrće.
Tjedan školskog doručka u Osnovnoj školi Bijaći bio je vrlo uspješno proveden. Aktivnosti poput pripreme voćnih salata, pečenja zdravih kolača i edukativnih razgovora potaknule su učenike na razmišljanje o važnosti zdrave prehrane. Svi su s veseljem sudjelovali, a školski kuhari i učiteljice omogućili su da akcija bude edukativna, zabavna i korisna.
Dugoročni cilj ove akcije je usmjeriti učenike prema zdravim prehrambenim navikama koje će nastaviti primjenjivati u odrasloj dobi. Osim toga, provedba ove aktivnosti doprinosi jačanju suradnje između učitelja, kuhara i učenika, što dalje potiče zdravlje i dobrobit učenika.
Osnovna škola Bijaći nastavit će s promoviranjem zdravih prehrambenih navika i sudjelovati u sličnim akcijama u budućnosti, s ciljem daljnjeg poboljšanja zdravlja i životnih navika svojih učenika.
TJEDNI JELOVNIK 14.-18.10.2024.
TJEDAN ŠKOLSKOG DORUČKA „DORUČAK ZA 5“
|
PONEDJELJAK
|
UTORAK |
SRIJEDA |
ČETVRTAK |
PETAK |
DORUČAK
|
Zobene pahuljice s jogurtom, bademima i sušenim voćem
|
Pureća šunka, mrkva, svježa paprika, čaj s medom i limunom |
Punjena jaja, kiseli krastavac, kakao |
Humus od slanutka, čaj |
Pohane tikvice, mlijeko |
RUČAK
|
Varivo od graška s noklicama |
Bistra juha s tjesteninom, juneći rižoto, cikla |
Varivo od piletine, povrća i ječma |
Juha od tikve, pljeskavica, pire od krumpira i cvjetače |
Tjestenina s tunjevinom u crvenom umaku |
UŽINA |
Kolač od mrkve, sušenog voća i orašastih plodova |
Domaći puding od čokolade |
Voće |
Voćni jogurt |
Voće |