preskoči na sadržaj

U STAROM MLINU

U ranu jesen, kada se obilježavaju Dani zahvalnosti za plodove zemlje, učenici drugih i trećih razreda posjetili su Antuničin mlin u Žrnovnici koji je zaštićeni spomenik kulture.

 

Mlinar je pričao djeci o samom mjestu Žrnovnici, pokazao djeci stari mlin i objasnio im kako radi te ih upoznao s procesom proizvodnje brašna. Učenici su ponešto zapisali i nacrtali u svoje bilježnice, a onda se uhvatili praktičnog posla. Nakon predavanja učestvovali su u radionici „Od malena zrna do kruha crna“ te su sami mijesili i oblikovali tijesto.

 

Mlinar je zapalio vatru u krušnoj peći da bi se mogli peći kruščići i peciva. Dok su se kruščići kvasali, djeca su se odmorila i marendala. U ugodnom okruženju mlina može se trčati i igrati na travnjacima i ljuljati se na ljuljačkama.

 

Kad su kruščići trećaša bili gotovi, djeca su ih degustirala i ubrzo je trebalo krenuti kući jer ih je na ovom izletu pratila kiša. 


Drugaše je na izletu pratilo lijepo vrijeme pa su se poigrali i uživali na svježem zraku. U prilogu su crteži na kojima su prikazali svoje doživljaje s izleta.

Trećaši su napisali dojmove o svom danu u mlinu:

Bilo nam je jako lijepo, učili smo kako se pravi kruh i kako se melje brašno. Naučili smo da je Žrnovnica dobila ime po žrvnju, a to je mlinsko kolo. (Vito Mirošević, 3.a)

Osjećao sam se lijepo jer sam napravio pletenicu. (Luka Tomić, 3.a)

Dok sam bila na terenskoj nastavi, osjećala sam se odlično. I ništa mi nije smetala kiša. (Tina Lozina, 3.a)

Kad smo bili u mlinu,  bilo je predobro. Tamo smo mijesili kruh, gledali kako se melje brašno i crtali. Vidjeli smo veliku ljulju. Kada smo išli kući, bili smo mokri od glave do pete. Osjećala sam se super. (Hana Unić, 3.a)

Meni  je bilo zabavno kad smo mijesili tijesto i kad smo crtali. Nismo se smjeli igrati zato što je padala kiša. (Mateo Katić,  3.a)

Došli smo u mlin. Gledali smo kako se radi brašno. Otišli smo u crnu kužinu i gledali kako se peče kruh. Mijesili smo kruh i izradili razne oblike. To me sve razveselilo, osobito kad sam napravila leptira od kruha. (Zara Marinović, 3.a)

Naučili smo kako se melje zrno za brašno i da je zdravije cijelo samljeveno, a ne samo bijelo iznutra. Mijesili smo, bili smo u crnoj kuhinji. Osjećala sam se kišovito. (Paula Zukanović, 3.a)

VIŠE FOTOGRAFIJA



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 16. 11. 2015.




preskoči na navigaciju