preskoči na sadržaj

Želimo jesti zdravo!

U petak, 3.12.2010., u popodnevnim satima, Savez kuhara mediteranskih i europskih regija pod pokroviteljstvom Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti organizirao je za splitske školarce projekt „Želim jesti zdravo!“.  U taj su se projekt uključili i naši šestaši sa svojom razrednicom Arianom Marović .


 

U prostranoj kuhinji, u Jobovoj ulici, sastali su se i razgovarali o pravilnoj prehrani, važnoj za zdravlje i pravilan razvoj djece. Ovaj put se u svrhu promicanja zdrave prehrane nije samo pričalo nego smo imali priliku pripremati zdrave obroke. Dobili smo kuharsku opremu, naputke i recepte te uz stručno vodstvo  iskusnog kuhara Pere Savanovića  pripremili savijaču od špinata i sira i juhu od bundeve.

Isprobali smo ova jela te odgovorno tvrdimo da špinat i bundeva doista mogu biti ukusni. Tom smo se prigodom podsjetili na pravila lijepog ponašanja za stolom te pažljivo servirali tanjure i pribor koji smo potom i upotrijebili te tako primijenili naučena znanja iz bontona. Mi smo uživali,  a  vama preporučujemo da  kad sljedeći put poželite nešto slatko posegnete za sezonskim plodovima. Vjerujte,  i slatko može biti zdravo!

Ukoliko želite sami isprobati ove recepte, prepisali smo ih za vas:

                

     JUHA OD BUNDEVE

 

 

 

 

 

 

Sastojci:

1,5 kg bundeve

1 veći luk

1 žlica maslaca

2 povrtne kocke

2 dcl slatkog vrhnja

peršin

sol, papar

Priprema:

Bundevu ogulite, izvadite joj koštice i narežite je na kocke. U zasebnom manjem loncu zakuhajte vodu  (oko 1 l) pa kad uzavre zakuhajte temeljac s dvije povrtne kocke. Luk ogulite i sitno nasjeckajte, pa ga na laganoj vatri na maslacu popržite da bude staklast. Tada dodajte kocke bundeve i kratko propirjajte. Ulijte pripremljen temeljac i kuhajte oko 30 min., odnosno dok bundeva omekša. Kuhanu bundevu maknite s vatre i izmiksajte štapnim mikserom da dobijete pire, umiješajte slatko vrhnje i lagano izmiješajte. Juhu pospite sjeckanim peršinom i poslužite.

 

 SAVIJAČA OD ŠPINATA I SIRA

 

 

 

 

 

 

Sastojci:

500 g kora za savijaču

1 kg špinata

500 g mladog sira

100 g maslaca

20 dkg feta sira

začinsko bilje

2 jaja

sezam

sol

Priprema:

Špinat operemo i očistimo, naglo skuhamo u kipućoj vodi. Napravimo smjesu od jaja, sira i špinata uz dodatak začina. Kore izrežemo na trake, premažemo rastopljenim maslacem, te zatim punimo s žličicom nadjeva, te motamo kore u trokut i slažemo u posudu za pečenje. Premažemo žumanjcem, pospemo sezamom i pečemo na 220 stupnjeva oko 10 minuta.

U slast!

Fotogalerija



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 22. 11. 2012.







preskoči na navigaciju