TJEDAN ŠKOLSKOG DORUČKA – POVRTNI DORUČAK
Autor: Nemanja Davidović, 2. 11. 2021.
Učenici 6.1 razreda Osnovne škole Bršadin obilježili su Tjedan školskog doručka. Svake godine ususret Svjetskom danu hrane kojeg se obilježava 16. listopada, a u sklopu razrednog projekta „Novo, staro, zdravo, fino…“ kojeg već drugu godinu učenici provode pod mentorstvom svoje razrednice Marine Antolović Ferdebar sudjelovali su u Petodnevnom izazovu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Tijekom tjedna svaki dan su vrednovali svoje obroke školske užine kojima su uglavnom zadovoljni, ali priznaju da ne sadrže baš povrće. Na satu izvannastavne aktivnosti iz Hrvatskog jezika, učenik Aleksandar Vorkapić proveo je i intervju sa školskom kuharicom gđom Ružicom. Tako smo saznali da osobno voli tradicionalnu kuhinju s tipičnim namirnicama prisutnima u Slavoniji i Srijemu. Najdraži kuhinjski uređaj joj je mikser, a svoje uzore u kulinarstvu uvijek je imala u svojoj neposrednoj okolini – od svoje bake i majke pa do prijateljica… Svoj radni vijek ona će uskoro i završiti kao ono što je uvijek i željela biti – kuharica. Intervju s gđom Ružicom izložili smo u učionici.
Učenici 6.1 razreda iskušavali su tijekom tjedna prijedloge za povrtni doručak iz brošure Proslavimo Tjedan školskog doručka zajedno! Prema najuspješnijim receptima su organizirali degustaciju 15. listopada 2021. kao Povrtni doručak i osmislili povrtni tjedni jelovnik.
Najuspješnijim receptom proglasili su onaj Miljane Kukić za palačinke s ciklom:
Izribati ciklu i ocijediti.
Dodati:
2 jaja
200 ml mlijeka
250 ml mineralne vode
250 grama brašna
jedna žličica soli
jedna žlica ulja
Pomiješati sve sastojke i dodati jednu čašu soka od cikle, te ispeći poput običnih plačinki. Namazati sirnim namazom s dodatkom češnjaka.
Tijekom sata razrednika posvećenog povrtnom doručku, učenici su osmišljavali i svoj tanjur pravilne prehrane prema prehrambenim smjernicama za više razrede osnovnih škola. Zaključno, učenici su istraživali obiteljske recepte za ajvar prema različitim postupcima priprave i namirnicama koje sadrže. Analizirali su kako različiti sastojci i postupci priprave utječu na okus. Za kraj, pokušali su odgonetnuti namirnicu od koje je pripremljen tajanstveni pekmez. Iznenadio ih je okus pekmeza od mrkve! U prilogu se nalaze fotografije provedenih aktivnosti.
« Rujan 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |