« Rujan 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
ŠKOLSKI SAJAM JESENSKIH PLODOVA U OŠ BUDROVCI- PROJEKT EUROPSKA PODUZETNIČKA ŠKOLA- SURADNJA „MALIH TVRTKI“ OSNOVNE ŠKOLE BUDROVCI I VJEŽBENIČKIH TVRTKI EKONOMSKE ŠKOLE „BRAĆA RADIĆ“ ĐAKOVO
U utorak, 26.10.2021. održan je Jesenski sajam u OŠ Budrovci. To je aktivnost u okviru projekta Europska poduzetnička škola koja se u suradnji ove dvije škole provodi već petu godinu zaredom. To je ujedno i način poučavanja međupredmetne teme Poduzetništvo.
Pripreme su započele radionicom u kojoj su sudjelovali učenici i nastavnici, učenici naše škole su mentori „Malim tvrtkama“ u OŠ Budrovci. Radionicu je održao projektni tim nastavnika Ekonomske škole „Braća Radić“, Đakovo te učenici Vježbeničkih tvrtki. Prvaši su se upoznali s novim pojmovima poput: kućnih boja, logo-a, naziva tvrtke, prodajnog razgovora, cjenika, etiketa, akreditacija, računa i slično, dok su njihovi stariji kolege i kolegice ponavljali gradivo i osmišljavali nove proizvode. Učenici su na radionici osmišljavali ambalažu i kako pakirati proizvode, uređenje štanda i pripremali račune.
Zbog epidemioloških mjera, sajam je ove godine održan u školskom dvorištu i prošao je kao i inače u veseloj i radnoj atmosferi učenika i nastavnika koji su se marljivo za to pripremali. Jesen, kao tema sajma, pruža bezbroj mogućnosti prikazivanja i izrade tradicionalnih i ukusnih sezonskih proizvoda, kao što su sokovi, čajevi, pekmezi, ušećerene jabuke, sušeni začini te proizvodi od orašastih plodova i žitarica. Ove godine ponuda je bila raznolika, kvalitetna i estetski vrlo primamljiva. Novost na sajmu je bila ponuda toplih sendviča te ručno izrađenih sapuna, bombica i soli za kupanje. Trud koji su učenici i nastavnici uložili u pripremanje sajma bio je vidljiv na svakom koraku i u mnoštvu detalja koji ni jednog posjetitelja nisu mogli ostaviti ravnodušnim.
Osim toga, sudjelovanjem na sajmu, učenici su dobili prigodu pokazati svoju originalnost, kreativnost te umijeće komuniciranja i pregovaranja. Bio je to korak kojim su učenici stekli male, ali značajne vještine u upravljanju osobnim financijama i novcem općenito.
Broj posjetitelja dovoljno govori o tome koliko je tradicija održavanja Školskog sajma jesenskih plodova važna za Budrovce, školu, učenike, nastavnike, ali i roditelje koji su aktivno uključeni u sve sajamske aktivnosti.
Sajam je bio natjecateljskog karaktera, a članovi povjerenstva koji su ocjenjivali tvrtke bili su: Spomenka Crnoja, Anamarija Gajger, Vesna Šimić, Jelica Paradžik-Lazarević i Tomislav Jurič. Prvo mjesto u kategoriji razredne nastave osvojila je tvrtka SLATKA JABUKA (3. razred) sa 165 bodova, drugo mjesto dijele dvije tvrtke VESELE RIBICE (2. razred) i CVRČAK I MRAV (2. i 4. razred) sa 157 bodova, a treće mjesto zauzela je tvrtka RUKE (1. i 3. razred) sa 156 bodova.
U kategoriji predmetne nastave prvo mjesto osvojila je tvrtka TOPLO I FINO (8. razred) sa 186 bodova, drugoplasirana je bila tvrtka STARS (5. razred) sa 171 bodom i treće plasirana SLADOKUSCI (6. razred) sa 133 boda.
Titulu NAJLJEPŠI ŠTAND osvojila je tvrtka CVRČAK I MRAV, a pohvalu za PODUZETNIČKU INOVATIVNOST I KREATIVNOST dobili su KMT (Klub mladih tehničara).
Izuzetno smo ponosni na suradnju naših škola i učenika koji međusobno razmjenjuju i prenose iskustva i poduzetničke vještine jedni drugima. Nadamo se da će se ta suradnja i nastaviti jer smo rijetki, a možda čak i jedini u RH, koji ostvaruju suradnju na ovakav način. Cilj nam je u budućnosti njihovo poslovanje podići na višu razinu i upoznati ih s društveno odgovornim poslovanjem.
Pročitajte što o Sajmu kažu naši bivši učenici a sada učenici Ekonomske škole…
Kristina Tilli, 4. K
„Suradnja između srednje škole i osnovne je jako dobra zbog iskustva i zato što osnovnoškolci lakše komuniciraju s nama nego s nastavnicima. Sudjelovanje na Sajmu podsjetilo me je na dane kada sam i sama sudjelovala na Jesenskom sajmu tijekom osnovnoškolskog obrazovanja. Moja tvrtka proizvodila je ušećerene jabuke, palačinke i čokoladne kolače koje smo zajedno s učiteljicom pravili u školskoj kuhinji i pripremali se. Uz to izrađivali smo i promotivne materijale, uvježbavali prodajni razgovor i popunjavali račune“.