preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Udžbenici 2024.-2025.
Školski akti
e-Dnevnik

Upute za nastavnike:
e-Dnevnik za nastavnike

Upute za razrednike:
e-Dnevnik za razrednike

Upute za učenike-roditelje:
e-Dnevnik za učenike-roditelje

Izleti i ekskurzije

 NATJEČAJI ZA TURISTIČKE AGENCIJE

eLektire

hrlektira.com

MATEMATIČKI KUTAK

ARHIVA

ARHIVA NAŠIH VIJESTI

Dogodilo se

na današnji dan

Brojač posjeta




VIJESTI

Poljički soparnik

 

Falija se Poljički soparnik

            Falija se Poljički soparnik da u njega iđu tri zlata. Zeleno, žuto i bilo zlato.

            Da bi bija dobar ne smi se šćedit na onemu  zelenemu zlatu, dakako, to je blitva. Mora bit lipa, ona prava domaća, oprana iz tri vode, lipo izrizana i osušena. Drugo zlato, ono žuto, to van je, dakako, domaće maslinovo uje. Bila zlata imadu dva, to su brašno i sol. Mene svaka spretna poljička domaćica znade radit, a u Poljicin svaka kuća imade ono šta in triba za me. Tribadu jin: brašno, voda, sol, kapula, luk, maslinovo uje i blitva.

            Eto, vidite, ja van nisan težak za napravit. Triba samo uvatit dobru ruku za lipo me izvajat lazanjuron na sinije i naravno,  lipo me ispeć na vrućen kominu na lipin drvin. Mene žele na svakon stolu u Poljicin.

                                                                                               Lea Mercier, 4.r.

6. lipnja učenici i učiteljice PŠ Gata posjetili su OPG Mekinić te imali prilike naučiti kako se radi pravi domaći Poljički soparnik. Gospođa Anka nam je pokazala sve korake u izradi ove ukusne delicije.

Učenici su se i sami okušali u izradi soparnika. Nakon što nam je gospođa Anka objasnila kada je pravo vrijeme za ispeći soparnik, isti smo i stavili peći. Dok smo čekali da se naš soparnik ispeče, gospođa Ksenija nas je upoznala sa povijesti ovog OPG i njegovom djelatnosti, kao i s predmetima iz prošlosti Gata.

Kada se soparnik ispekao, namazali smo ga uljem i lukom, a zatim izrezali i ostalo je samo da uživamo u okusu ovog tradicionalnog, ali i zaštićenog jela. Nakon blagovanja soparnika, učenici su imali priliku prošetati po OPG-u te se upoznati s poljoprivrednim kulturama koje domaćini uzgajaju.

Gospođa Ksenija nam je ubrala jagoda koje su okusom bile predivne, sočne, mirisne i slatke. Na kraju su učenici brali trešnje.  Na ovaj način smo ponovili sadržaj iz svih razreda od 1. do 4. razreda (djelatnosti u zavičaju, moj zavičaj, zavičaj u prošlosti, kulturna i povijesna baština…).

Ovom prilikom se zahvaljujemo domaćinima na lijepom gostoprimstvu i svima preporučamo da ih posjete.

                                                                                     Učenici i učiteljice PŠ Gata




Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 17. 6. 2022.

Tražilica

Kalendar
« Listopad 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Upisi u 1. razred


Upisi u srednje škole

IDEMO U SREDNJU!


Upute za rad


OFFICE365


UPISI U GLAZBENU ŠKOLU


Oglasna ploča

SIGURNIJI INTERNET


Savjeti za djecu


Hrabri telefon





preskoči na navigaciju