ŠESTAŠICE OSVOJILE KAUFLANDOVU NAGRADU
Autor: Nataša Mesić Muharemi, 22. 9. 2022.
Već drugi dan na početku ove nastavne godine posjetili su nas predstavnici Kauflanda Osijek i svečano uručili prvu pošiljku voća i povrća (jabuke i svježu rajčicu). Da se podsjetimo - zahvaljujući Kuharici sa zdravim receptima, koju su proljetos, uz pomoć nastavnice biologije i kemije Andreje Dorić, osmislile učenice šestih razreda, Lucija Panić, Nika Bekić, Nikolina Stojaković, Nataša Šarabok, Iris Kovačević, Matea Kovačević, Rebeka Petrović, Ena Štivić, Lara Šimunov i Manuela Vida, osječki će Kaufland svakoga utorka dostavljati našoj školi 200 g svježega voća i povrća po učeniku. Svježi VIP stiže svakog utorka
Korice nagrađene kuharice, koja je sadržavala i kreativne recepte i nazive - Crvena rapsodija, Zapetljana piletina, Voćni kruh... pomogla im je izraditi nastavnica likovne kulture Nikolina Srđenović. Na natječaj se prijavilo 239 škola diljem Hrvatske, a odabrana je 51 škola, uz pomoć stručnoga žirija u sastavu chef Pero Savanović, slastičarka Ivana Čuljak i Marija Franić, voditeljica Korporativnih komunikacija Kauflanda. Kaufland Osijek odabrao je našu školu!
Društveno odgovoran projekt Kaufland škola voća i povrća pokrenut je 2017., s ciljem jačanja svijesti o potrebi zdrave prehrane i njenom utjecaju na zdravlje djece, a već dvije godine projekt podržava i MZO.
Sretni smo što smo omogućili učenicima naše škole da budu korak bliže zdravim navikama konzumirajući svježe voće i povrće, zaključuje Dorić.
B. Horvat
ISPROBAJTE NAGRAĐENE RECEPTE I UŽIVAJTE U FINOJ I ZDRAVOJ HRANI! DOBAR TEK!
- ZLATNE LOPTICE
300 g slanutka
300 g leće
1 crveni luk
100 g zobenih pahuljca
soli, papra, paprike mljevene prema želji
Postupak: sve sastojke, osim zobenih pahuljica, umutiti u smjesu štapnim mikserom. Dodati na kraju pahuljice i ostaviti smjesu 15 minuta u hladnjaku. Oblikovati popečke i peći dok ne porumene na malo ulja. Uz to poslužiti sezonsku salatu.
- PROLJETNI MIX
200 g graška
3 manja krumpira
1 crveni luk
2 mrkve
50 g riže
malo soka od rajčice
začina po želji- vegeta, sol, papar
Postupak: sitno nasjeckani luk popržiti na malo maslacau, dodati narezanu mrkvu, krumpir i grašak i kuhati 10 minuta, dodati rižu i ostale satojke te kuhati još 20 minuta.
- U BIJELOJ KOŠULJICI
1 cvjetača
2 crvena luka
1 mrkva
400 g gljiva šampinjona
Kiselo vrhnje
Začini po želji
Postupak: malo prokuhati cvjetaču u vodi i ocijediti. Luk popržiti lagano i dodati mrkvu i gljive te kad tekućina ispari dodati cvjetaču i začine. Nakon par minuta pirjanja dodati kiselo vrhnje.
- ZDRAVLJE U TEGLICI
200 g grčkog jogurta
voće po želji (jagode, maline, višnje, banane...)
žlica meda
50 g zobenih pahuljica
Priprema: na dno teglice staviti 2-3 žlice jogurta, posuti pahuljicama, naslagati gore narezano voće i preliti jogurtom. Zasladiti medom.
- MRKVA I JABUKA SE VOLE
4 jaja
220 g šećera
150 ml ulja
220 g brašna
110 g sitno naribane mrkve
110 g naribane jabuke
2 žlice začina po želji
2 žličice praška za pecivo
Priprema: pjenasto izmiksajte jaja i šećer pa dodajte ulje, kratko izmiksajte pa dodajte ostale sastojke. Smjesu izlijte u kalup i stavite da se peče oko 30 minuta.
- NEOBIČNI GRIZ
7 dl mlijeka
7 žlica griza
šećera po želji
5 jabuka
8 šljiva
Postupak: kalup lagano premazati maslacem, naslagati narezane jabuke i šljive, posuti šećerom i peći 20 minuta. U zdjelicu staviti komad folije na dno. Skuhani griz staviti na dno posude, gore naslagati jabuke, ponovno sloj griza, gore naslagati šljive, završiti slojem griza. Staviti u hladnjak. Preokrenuti kao tortu na tanjur.
- ZAMRŠENA PILETINA
400 g pilećih prsa
150 g špageta
2 mrkve
1 svježa paprika
1 crveni luk
stabljika celera
malo maslinovog ulja
Postupak: na ulju lagano porpžiti sitno nasjeckan luk, dodati piletinu nasjeckanu na kockice i lagano popržiti par minuta, dodati nasjeckanu mrkvu, papriku, celer. Malo podliti vodom i kuhati dok voda ne ispari i dok povrće samo malo ne omekša. Skuhati tjesteninu u posebnoj posudi. Ocijediti i na kraju dodati u umak. Na kraju, u gotovo jelo dodati malo meda i poklopiti.
- VOĆNI KRUH
3 zrele banane
1 jaje
50 g maslaca
1,5 šalica brašna
1 šalica šećera
1 žličica sode bikarbone
malo oraha i badema
Postupak: izgnječiti banane, dodati izrađen maslac, jaje, polako dodavati šećer, brašno i ostale sastojke. Namazati kalup maslacem, izliti smjesu i peći na 180 stupnjeva 40 minuta.
- SLASNE RIBICE
Fileti oslića
500 g blitve
300 g krumpira
bijeli luk
maslinovo ulje
začini po želji
Postupak: Na maslinovom ulju ispržiti lagano filete oslića. Posebno skuhati blitvu i krumpir na kockice u slanoj vodi. Ocijediti krumpir i blitvu te listove blitve malo usitniti. Na maslinovom ulju popržiti malo nasjeckani bijeli luk, dodati krumpir i blitvu, začiniti i promiješati. Pripremljeno povrće servirati uz ribu.
10.CRVENA RAPSODIJA
500 g njoka
400 g pelata rajčice
1 crveni luk
1 bijli luk
1 svježa paprika
120 g sira mozzarele
Malo sušenog bosiljka
Maslinovo ulje
Postupak: na maslinovom ulju popržiti sitno nasjeckani luk, dodati nasjeckane pelate, sol i bosiljak te malo prokuhati. Posebno skuhati njoke u slanoj vodi. Ocijediti i ubaciti u umak te lagano promiješati. U posudu za pečenje istresti pripremljenu smjesu, prekriti kriškama narezane mozzarele i zapeći u rerni na 200 stupnjeva, dok se mozzarela ne otopi.
Kada hoćemo zdravo jesti
Aaaaa, ne damo se smesti!
U kupovini ekološko povrće biramo,
Fora platnenu vrećicu nosimo.
Lagani ručak potom se sprema
A poslije se malo odrijema.
Nakon odmora biciklom ili pješke
Do najbližeg Kauflanda po sladoled,
bez greške! 😊
« Listopad 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Korisni linkovi |
> MZO |
> AZOO |
> Loomen |
> Webmail |
> EMA |
> ettaedu |
> Office 365 |
> skole.hr |
> Hrvatski obrazovni p... |
> Darda |
> Ispravi me |