preskoči na sadržaj

Osnovna škola Dore Pejačević Našice

Login
UPISI U 1. RAZRED

DIGITALNI HERBARIJ

      Digitalni herbarij-

       Priroda se budi

PROJEKTI

     

   ŠKOLSKI JELOVNIK

  

 

   

Priloženi dokumenti:
Kratak opis projekta- za WEB.docx

OTVORENA VRATA

       20. PROSINCA 2023.

VRT BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI

ZIMSKI STEM VRT

eTwinning škola

NAŠA ŠKOLA NOSI IME:

            

MEĐUNARODNI PROGRAM

            

ZAŠTITA U SLUČAJU POTRESA

TU SMO ZA VAS!

 

 

    VIRTUALNA KNJIŽNICAsmiley

     NOVINARSKI KUTAK

KORISNO

           

Kalendar
« Rujan 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

ŠKOLSKI DOKUMENTI

 

 

 

PRAVILNICI

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
„Kemija - uživajmo u mirisima i okusima prirode!“
Autor: Andrea Dubaić Begić, 20. 6. 2024.

Škola se bliži kraju, vrućine nas dodatno umaraju i svi  željno iščekujemo posljednje školsko zvono. Kako u tim uvjetima zadržati pažnju učenika, pitanje je svakog učitelja posljednjih dana. Kako probuditi interes za rad i istraživanje? Odgovor smo našli u mirisima i okusima prirode, na posljednjem satu kemije.

„Kemija - uživajmo u mirisima i okusima prirode!“ naslov je radionice u kojoj su osmaši otkrivali nove spoznaje i kako kemija može biti ugodna za učenje i naša osjetila. Već  sami  naslovi radionica i postavljeni radni stol, izazvali su iznenađenje i poticali  interes učenika za istraživanje.

opširnije u nastavku

 

Jasminka Falamić, prof.


„Idemo na more!“, naslov je prve radionice u kojoj su učenici istraživali mirise koji nas okružuju ljeti, lavanda, ruža, ananas, banane, kreme za sunčanje, a zatim, putem interneta, istražiti  što su esteri - tvari koji daju miris cvijeću i voću, te kako mirisi djeluju na naša osjetila.

Uz degustaciju svježeg i suhog voća,  u radionici „Jeste li znali kako slatkoća dolazi iz voća?“, učenici su uz mirise i okuse, istraživali i hranjive tvari – šećere koji daju sladak okus voću, te nazive estera koji im daju specifičan miris koji prepoznajemo i u voćnim čajevima.

Uz probu nekoliko kozmetičkih preparata, u radionici „Sigurni na Suncu“ i putem interneta, učenici su naučili što je SPF  u kremama za sunčanje, kako djeluje na kožu i koji faktor odabrati prema tipu kože. Uz poznate kreme za sunčanje, istražili su kako djeluje maslinovo ulje na kožu i može li nam ono pružiti potpunu zaštitu tijekom dugotrajnog izlaganja Suncu.

Radionica „Kemija u kuhinji, kuhinja u kemiji“, potaknula je učenike na istraživanje aktivnih tvari u namirnicama koje svakodnevno koristimo, ali i sredstvima za čišćenje, čije korištenje zahtjeva mjere opreza i zaštite pri radu.

„Priroda u kozmetici-prirodna kozmetika“ bila je omiljena radionica djevojkama koje su isprobavale popularne kozmetičke proizvode, a putem interneta istraživale kako djeluju njihovi aktivni sastojci, što je retinol, bakuchiol, hijaluronska kiselina…  S užitkom su otkrivali mirisne i korisne sastojke prirodne kozmetike koje sadrži  bademovo ulje, ulje ružmarina, lavande…

Latice ruže, mirisna svijeća, cvijeće lavande, malo suhog voća… Uvijek pomislimo na početak romantične priče, iako je ovaj puta to bio naš posljednji sat kemije.

Kemija je uvijek dio prirode, a priroda budi interes za naša istraživanje, učenje i budi naša osjetila.   I na samom kraju smo ostvarili postavljeni cilj, a to je  interes učenika za učenje i istraživanje, prirodu i prirodne proizvode, ali i odgovornost prema radu.

Jasminka Falamić, prof.





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju