Učenici 1. b razreda s učiteljicom Danielom Vidaković imali su projektnu nastavu povodom Dana jabuka.
Učenici su tako upoznavli starie sorte jabuka i naučili ih oguliti. Kuhali su i degustirli kompot od jabuka s cimetom, te sudjelovali u školskom humanitarnom projektu Dan jabuka čija prikupljena sredstva su namjenjena za financiranje učeničkih ekskurzija učenika slabijeg imovinskog statusa.
Kroz projektni dan saznali smo mnogo zanimljivosti o jabukama.
Dan jabuka obilježava se svakog 20. listopada .
Od tada mnoge su zemlje prihvatile obilježavanje ovoga dana kako bi se ukazalo na važnost jabuke na zdravlje ljudi.
- Dan jabuka obilježava se od 1990. godine
- jabuka je prozvana kraljicom voća
- najkompletnije je voće u ljudskoj prehrani jer sadrži gotovo sve što ljudski organizam treba
- puna je vitamina i minerala
- može se jesti ujutro, po danu i navečer
- preporuča se svaki dan pojesti po jednu jabuku
Koristi od jabuke
- korisna je za zdrav san
- grlobolju
- protiv prehlade
- opekline
- pretilost
- očuvanje zubi
- svjež dah
Na koje načine možemo jesti jabuke?
Jabuku možemo jesti svježu, sušiti, jesti u kolačima, kompotu, piti u soku od jabuka, prerađivati u pekmez, džem, žele; jabučni ocat je jako zdrav.
Jeste li znali?
- jabuka pripada porodici ruža
- jabuka se bere uglavnom ručno
- jabuka u vreći krumpira sprječava klijanje
- New York se naziva još i The Big Aplle
- drvo jabuke može rađati i do 100 godina
- najveća ikad ubrana jabuka na svijetu bila je teška 1,5 kg
- danas ima preko 8000 sorti jabuka
- jabuka čisti zube
- najspominjanije voće u literaturi
- podcijenjeno, dragocjeno voće
Uzrečice o jabukama:
- Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van.
- Pojedi jabuku prije spavanja i doktor će kruha prositi.
- Jabuka ne pada daleko od stabla.
- Rumen kao jabuka.
- Zdrava kao jabuka.
- Ako želiš jabuku, moraš protresti drvo.
- Lijepa jabuka ponekad skriva crva.
- Crv ne čini jabuku.
U ovu aktivnost projektnog dana uključili smo uz roditelje, bake i djede, i širu zajednicu jer je zadatak bio nabaviti stare sorte jabuka koje smo na satu proučavali, mirisali, gulili, degustirali i na kraju od njih napravili zdrav, brz i prefin kompot u koji smo dodali cimet u prahu i sok limuna.
Hodnik naše škole mirisao je cijeli dan na ovu zdravu, ali zaboravljenu starinsku slasticu.
Danas smo naučili i puno zanimljivih činjenica o jabuci, kraljici voća.
Aktivnost smo proveli na satu INA: Mali čuvari kulturne i prirodne baštine