Objavljujemo poziv za dostavu ponuda udžbenika u školskoj godini 2024./2025.
« Rujan 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Prema odluci državnog povjerenstva, pozvani smo na XXIII. Državnu smotru učeničkih zadruga prezentirati istraživački rad „Od starog recepta do novog kalupa“
Projekt predstavljaju učenice Suzana Pratljačić i Anđela Zlosa 8.d, mentor je učiteljica Jasminka Falamić.
Učenici su na nastavi domaćinstva istraživali recepte i pripremali tradicionalna slavonska jela i kolače. Posebno su nas dojmili sačuvani recepti iz obiteljske kuhinje grofova Pejačević.
Pronašli smo recepte za kolače koji su davno zaboravljeni.
Prepoznavši bogatstvo u ovom malom dijelu grofovske ostavštine, odlučili smo istražiti i pripremiti paprenjake.
Paprenjak – nekada dragocjen blagdanski kolač, za mnoge je danas odveć siromašan. Priprema se od brašna, meda, masti, oraha, a osebujan i specifičan okus daju mu začini: cimet, klinčići i papar. Za izradu paprenjaka potreban je kalup, najčešće drveni s urezanim motivima poput križa, voća, cvijeća koji ovom kolaču daju karakterističan reljefni izgled.
Prema originalno receptu iz obiteljske kuhinje dvorca Pejačević, ispekli smo paprenjake. Nazvali smo ih Dorini paprenjaci, a poklanjali smo ih brojnom gostima naše škole. Od gline smo izradili nove kalupe za paprenjake. Jako stari recepti, mirisni paprenjaci i novi kalupi postaju prepoznatljivi i izvorni suveniri, ne samo naše škole, već i našeg grada.
Paprenjak, ovaj stari hrvatski božićni kolač, sačuvali smo od zaborava.