Izrada Eko- pekmeza od smokvi
Autor: Unknown , 14. 12. 2020.
Jesenske radosti: Izradili smo Eko-pekmez od smokvi ! U školskom vrtu imamo mladu smokvu kasne sorte , plodovi počinju dozrijevati krajem rujna sve do studenog. Mlada smokva svake godine donosi sve više plodova , veselje je djeci koja rado beru i jedu sočne slatkaste plodove. Ove godine smokva je izrazito imala puno plodova, te je nastavnica biologije i kemije Kristina Prakatur-Golubov u dogovoru s učenicima 7. razreda OŠ Draž ,a koji pohađaju sate dodatne biologije i eko- skupinu , dogovorila izradu Eko-pekmeza od smokvi . Etape izrade Eko- pekmeza: 1. Branje i čišćenje plodova 2.Usitnjavanje štapnim mikserom 3.Pripremanje staklenki ( pranje i sterilizacija) 4.Kuhanje pekmeza 5.Spremanje pekmeza u staklenke Pripremu i kuhanje Eko-pekmeza radili smo u kuhinji bake Janje Golubov kojoj ovi putem zahvaljujemo. Završna etapa ovog mini projekta: Napravljeni pekmez predstaviti učenicima i nastavnicima, a nakon toga u dogovoru s tetama kuharicama u studenom svi učenici od 1. do 8. razreda OŠ Draž i PŠ Batina konzumirali ovaj naš Eko- pekmez. Ključ dobrog uspjeha je dobra suradnja učitelja i učenika, učenici su naučili praktično kako napraviti domaći pekmez , na satima dodatne biologije naučili sve o bogatoj nutritivnoj i hranjivoj vrijednosti smokve , a na satima eko-skupine naučili su ponešto o morfologiji, anatomiji, fiziologiji i taksonomiji biljke smokve. Izradu Eko- pekmeza po etapama, popratili smo fotografijama pogledajte ih u galeriji. U daljnjem tekstu doznajte više o smokvi . Smokva ( Ficus carica ) Veliki listopadni grm ili manje drvo iz porodice dudova ( Moraceae), podrijetlom iz jugoistočne Azije i istočnog Mediterana. Uspijeva u krševitom tlu i na uvjetima umjereno kontinentalne klime, postoji oko 600 različitih vrsta. Poznata kao ljekovita , spominje se još u staro egipatskim medicinskim spisima. Specifičnog slatkastog okusa, bogate nutritivne i hranjive vrijednosti. Konzumira se svježa, sušena, kao džem, pekmez, kompot. Sadrži: - minerale ( kalij, kalcij, magnezij ,fosfor, željezo, bakar, cink) - vitamine ( A, B1,B2, B3,B6, C ) - vlakna - voćne šećere ( glukoza i fruktoza). U prirodnoj medicini rade se pripravci : - za regulaciju probave - za ublažavanje kašlja i lakše iskašljavanje. Više u prilogu...
20201024_114421.jpg (1.35 MB)
20201024_114428.jpg (1.24 MB)
20201024_114516.jpg (1.24 MB)
20201024_114931.jpg (1.14 MB)
20201024_123111.jpg (967.56 KB)
Smokva.pdf (100.76 KB)
Izrada Eko- pekmeza od smokvi
Autor: Unknown , 14. 12. 2020.
Jesenske radosti: Izradili smo Eko-pekmez od smokvi ! U školskom vrtu imamo mladu smokvu kasne sorte , plodovi počinju dozrijevati krajem rujna sve do studenog. Mlada smokva svake godine donosi sve više plodova , veselje je djeci koja rado beru i jedu sočne slatkaste plodove. Ove godine smokva je izrazito imala puno plodova, te je nastavnica biologije i kemije Kristina Prakatur-Golubov u dogovoru s učenicima 7. razreda OŠ Draž ,a koji pohađaju sate dodatne biologije i eko- skupinu , dogovorila izradu Eko-pekmeza od smokvi . Etape izrade Eko- pekmeza: 1. Branje i čišćenje plodova 2.Usitnjavanje štapnim mikserom 3.Pripremanje staklenki ( pranje i sterilizacija) 4.Kuhanje pekmeza 5.Spremanje pekmeza u staklenke Pripremu i kuhanje Eko-pekmeza radili smo u kuhinji bake Janje Golubov kojoj ovi putem zahvaljujemo. Završna etapa ovog mini projekta: Napravljeni pekmez predstaviti učenicima i nastavnicima, a nakon toga u dogovoru s tetama kuharicama u studenom svi učenici od 1. do 8. razreda OŠ Draž i PŠ Batina konzumirali ovaj naš Eko- pekmez. Ključ dobrog uspjeha je dobra suradnja učitelja i učenika, učenici su naučili praktično kako napraviti domaći pekmez , na satima dodatne biologije naučili sve o bogatoj nutritivnoj i hranjivoj vrijednosti smokve , a na satima eko-skupine naučili su ponešto o morfologiji, anatomiji, fiziologiji i taksonomiji biljke smokve. Izradu Eko- pekmeza po etapama, popratili smo fotografijama pogledajte ih u galeriji. U daljnjem tekstu doznajte više o smokvi . Smokva ( Ficus carica ) Veliki listopadni grm ili manje drvo iz porodice dudova ( Moraceae), podrijetlom iz jugoistočne Azije i istočnog Mediterana. Uspijeva u krševitom tlu i na uvjetima umjereno kontinentalne klime, postoji oko 600 različitih vrsta. Poznata kao ljekovita , spominje se još u staro egipatskim medicinskim spisima. Specifičnog slatkastog okusa, bogate nutritivne i hranjive vrijednosti. Konzumira se svježa, sušena, kao džem, pekmez, kompot. Sadrži: - minerale ( kalij, kalcij, magnezij ,fosfor, željezo, bakar, cink) - vitamine ( A, B1,B2, B3,B6, C ) - vlakna - voćne šećere ( glukoza i fruktoza). U prirodnoj medicini rade se pripravci : - za regulaciju probave - za ublažavanje kašlja i lakše iskašljavanje. Više u prilogu...
20201024_114421.jpg (1.35 MB)
20201024_114428.jpg (1.24 MB)
20201024_114516.jpg (1.24 MB)
20201024_114931.jpg (1.14 MB)
20201024_123111.jpg (967.56 KB)
Smokva.pdf (100.76 KB)
- Eticki kodeks
- Kucni red skole.doc
- PRAVILNIK O PEDAGOSKIM MJERAMA.doc
- PRAVILNIK o unutarnjem ustrojstvu OS Draz.doc
- Poslovnik o radu skolskih vijeca 2018..pdf
- Pravilnik o ocjenjivanju ucenika.doc
- Pravilnik o produzenom strucnom postupku.doc
- Pravilnik o provedbi postupaka jednostavne nabave, 2018..pdf
- Statut skole.docx
- Službenik.pdf
- Godisnje_izvjesce.csv
- Godisnje_izvjesce.pdf
- OŠ DRAŽ BILJEŠKE 2019.docx
- OŠ Draž_Fin.izvje.1.1.-31.12.2019..xls
- EPIDEMIOLOSKE_MJERE_ZASTITE_OD_ZARAZE_VIRUSOM_COVID.pdf
- IZJAVA RODITELJA.pdf
- Pravilnik o načinu i postupku zapošljavanja u Osnovnoj školi Draž.pdf
Dnevni tisak |
Korisno |
Ukupno: 243799
Ovaj mjesec: 2286
Ovaj tjedan: 102
Danas: 35