preskoči na sadržaj

Osnovna škola Draž

 > Naslovnica
Vijesti

Izrada Eko- pekmeza od smokvi

Autor: Unknown , 14. 12. 2020.

 

 

 

 

 

 

 

 

    Jesenske radosti:  Izradili smo Eko-pekmez od smokvi !

 

            U školskom vrtu imamo mladu smokvu kasne sorte , plodovi počinju dozrijevati krajem rujna sve do studenog.

            Mlada smokva svake godine donosi sve više plodova , veselje je djeci koja rado beru i jedu sočne slatkaste plodove.

Ove godine smokva je izrazito imala puno plodova, te je nastavnica biologije i kemije

 Kristina Prakatur-Golubov  u dogovoru s učenicima 7. razreda OŠ Draž ,a koji pohađaju sate dodatne biologije  i eko- skupinu , dogovorila izradu Eko-pekmeza od smokvi .

Etape izrade Eko- pekmeza:

1. Branje i čišćenje plodova

2.Usitnjavanje štapnim mikserom

3.Pripremanje staklenki ( pranje i sterilizacija)

4.Kuhanje pekmeza

5.Spremanje pekmeza u staklenke

Pripremu i kuhanje Eko-pekmeza radili smo u kuhinji bake Janje Golubov kojoj ovi putem zahvaljujemo.

Završna etapa ovog mini projekta:

Napravljeni pekmez  predstaviti učenicima i nastavnicima, a nakon toga  u dogovoru s tetama kuharicama u studenom svi učenici od 1. do 8. razreda OŠ Draž i PŠ Batina konzumirali ovaj naš Eko- pekmez.

Ključ dobrog uspjeha je dobra suradnja učitelja i učenika, učenici su naučili praktično  kako napraviti  domaći pekmez , na satima dodatne biologije  naučili  sve o bogatoj nutritivnoj i hranjivoj vrijednosti smokve , a na satima eko-skupine naučili su ponešto o morfologiji, anatomiji, fiziologiji i taksonomiji biljke smokve.

 Izradu Eko- pekmeza po etapama, popratili smo fotografijama pogledajte ih u galeriji.

U daljnjem tekstu doznajte više o smokvi .

Smokva ( Ficus carica )

Veliki listopadni grm ili manje drvo iz porodice dudova ( Moraceae), podrijetlom iz jugoistočne Azije i istočnog Mediterana.

Uspijeva u krševitom tlu i na uvjetima umjereno kontinentalne klime, postoji oko 600 različitih vrsta.

Poznata kao ljekovita , spominje se  još u staro egipatskim medicinskim spisima.

Specifičnog slatkastog okusa, bogate nutritivne i hranjive vrijednosti.

Konzumira se svježa, sušena, kao džem, pekmez, kompot.

Sadrži: 

-  minerale ( kalij, kalcij, magnezij ,fosfor, željezo, bakar, cink)

- vitamine ( A, B1,B2, B3,B6, C )

- vlakna

- voćne šećere ( glukoza i fruktoza).

U prirodnoj medicini rade se pripravci :

- za regulaciju probave

- za ublažavanje kašlja i lakše iskašljavanje.

 

Više u prilogu...


Priloženi dokumenti:
20201024_114421.jpg (1.35 MB)
20201024_114428.jpg (1.24 MB)
20201024_114516.jpg (1.24 MB)
20201024_114931.jpg (1.14 MB)
20201024_123111.jpg (967.56 KB)
Smokva.pdf (100.76 KB)


Vijesti

Izrada Eko- pekmeza od smokvi

Autor: Unknown , 14. 12. 2020.

 

 

 

 

 

 

 

 

    Jesenske radosti:  Izradili smo Eko-pekmez od smokvi !

 

            U školskom vrtu imamo mladu smokvu kasne sorte , plodovi počinju dozrijevati krajem rujna sve do studenog.

            Mlada smokva svake godine donosi sve više plodova , veselje je djeci koja rado beru i jedu sočne slatkaste plodove.

Ove godine smokva je izrazito imala puno plodova, te je nastavnica biologije i kemije

 Kristina Prakatur-Golubov  u dogovoru s učenicima 7. razreda OŠ Draž ,a koji pohađaju sate dodatne biologije  i eko- skupinu , dogovorila izradu Eko-pekmeza od smokvi .

Etape izrade Eko- pekmeza:

1. Branje i čišćenje plodova

2.Usitnjavanje štapnim mikserom

3.Pripremanje staklenki ( pranje i sterilizacija)

4.Kuhanje pekmeza

5.Spremanje pekmeza u staklenke

Pripremu i kuhanje Eko-pekmeza radili smo u kuhinji bake Janje Golubov kojoj ovi putem zahvaljujemo.

Završna etapa ovog mini projekta:

Napravljeni pekmez  predstaviti učenicima i nastavnicima, a nakon toga  u dogovoru s tetama kuharicama u studenom svi učenici od 1. do 8. razreda OŠ Draž i PŠ Batina konzumirali ovaj naš Eko- pekmez.

Ključ dobrog uspjeha je dobra suradnja učitelja i učenika, učenici su naučili praktično  kako napraviti  domaći pekmez , na satima dodatne biologije  naučili  sve o bogatoj nutritivnoj i hranjivoj vrijednosti smokve , a na satima eko-skupine naučili su ponešto o morfologiji, anatomiji, fiziologiji i taksonomiji biljke smokve.

 Izradu Eko- pekmeza po etapama, popratili smo fotografijama pogledajte ih u galeriji.

U daljnjem tekstu doznajte više o smokvi .

Smokva ( Ficus carica )

Veliki listopadni grm ili manje drvo iz porodice dudova ( Moraceae), podrijetlom iz jugoistočne Azije i istočnog Mediterana.

Uspijeva u krševitom tlu i na uvjetima umjereno kontinentalne klime, postoji oko 600 različitih vrsta.

Poznata kao ljekovita , spominje se  još u staro egipatskim medicinskim spisima.

Specifičnog slatkastog okusa, bogate nutritivne i hranjive vrijednosti.

Konzumira se svježa, sušena, kao džem, pekmez, kompot.

Sadrži: 

-  minerale ( kalij, kalcij, magnezij ,fosfor, željezo, bakar, cink)

- vitamine ( A, B1,B2, B3,B6, C )

- vlakna

- voćne šećere ( glukoza i fruktoza).

U prirodnoj medicini rade se pripravci :

- za regulaciju probave

- za ublažavanje kašlja i lakše iskašljavanje.

 

Više u prilogu...


Priloženi dokumenti:
20201024_114421.jpg (1.35 MB)
20201024_114428.jpg (1.24 MB)
20201024_114516.jpg (1.24 MB)
20201024_114931.jpg (1.14 MB)
20201024_123111.jpg (967.56 KB)
Smokva.pdf (100.76 KB)


E DNEVNIK

Za učenike i roditelje

Za nastavnike

LEKTIRE

Oglasna ploča
Edu.hr

Hrabri telefon

              0800 0800

DOKUMENTI
Fiskalna odgovornost
Tražilica
Carnetove novosti
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Anketa
Koliko dnevno vremena provodiš za računalom?





Forum
Korisni linkovi
Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 10. 2010.

Ukupno: 243799
Ovaj mjesec: 2286
Ovaj tjedan: 102
Danas: 35
CMS za škole logo
Osnovna škola Draž / Ive Lole Ribara 1, HR-31305 Draž / os-draz.skole.hr / ured@os-draz.skole.hr
preskoči na navigaciju