Svjetski dan hrane obilježava se 16. listopada, na dan kada je 1945. godine osnovan “Food and Agriculture Organization” (FAO), ogranak Ujedinjenih naroda koji se bavi hranom i razvojem agrikulture u svijetu. Otkako postoji, FAO se bavi problematikom nedostupnosti hrane, s posebnom pažnjom na zemlje u razvoju.
Prema posljednjim podacima u svijetu je pothranjeno gotovo 870 milijuna ljudi tj. svaki osmi čovjek. Velika većina pothranjenih je iz zemalja u razvoju, njih čak 852 milijuna, dok 15 milijuna dolazi iz razvijenih zemalja. Ako gledamo posljednja dva desetljeća, broj gladnih u svijetu se smanjio. Dok je 1992. godine postotak pothranjenih u svijetu iznosio 19% svjetske populacije (milijardu ljudi), danas je taj postotak 12%, što je napredak, ali nedovoljan.
Najviše gladnih ima u Aziji i Pacifiku gdje je taj broj i najviše pao u posljednjih 20 godina i to zbog ubrzanog razvoja nekih zemalja te regije. Pad broja gladnih još je bitniji ako znamo da se tamo dogodio i najveći porast broja stanovnika.
Afrika je jedino područje u razvoju na kojemu je broj gladnih u posljednjih 20 godina narastao sa 175 milijuna na 239 milijuna. Broj gladnih u razvijenim zemljama je također narastao s 13 milijuna mjerenih u periodu 2004-2006 na 16 milijuna izmjerenih ove godine.